Foto: PantherMedia/Scanpix

Ilgstošā sausuma dēļ ziemāju sējumu raža Latvijā varētu sarukt par 20% līdz 30%, savukārt vasarājus tas ietekmējis daudz nopietnāk – dažviet tiek prognozēts pat 80% līdz 90% liels ražas samazinājums, Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta Panorāma" teica biedrības "Zemnieku saeimas" valdes priekšsēdētājs Juris Lazdiņš.

Viņš uzsvēra, ka sausuma nodarītais posts ir neatgriezenisks un tuvākajās dienās gaidāmais lietus situāciju būtiski uzlabot nevar: "Ja tās būs lietusgāzes, tas būtu nedaudz pozitīvāk, tas situāciju stabilizētu. Uz lielām ražām nevaram cerēt, līdz 10 milimetriem nokrišņu to situāciju neuzlabos."

"Pērnā gada rudens lietavas ir savu atstājušas, jo pavasarī ilgstoši nevarēja uzkļūt uz laukiem, tur sēja notika vēlāk un tad sausums būtiskāk ietekmēja sējumus," skaidroja Lazdiņš.

Vaicāts par to, vai lauksaimniekiem ir iespējams apdrošināties pret šo risku, viņš atbildēja noliedzoši, sakot, ka Latvijā sējumus pret sausumu apdrošināt nav iespējams.

Jau ziņot, ka pagājušā gada rudens lauksaimniekiem bija ārkārtīgi nelabvēlīgs – ilgstošā lietus dēļ lauki mirka ūdenī, daudzviet neizdevās novākt ražu, kā arī iesēt ziemājus. Pēc stiprajām lietavām un plašajiem plūdiem valdība izsludināja ārkārtēju situāciju 29 novados Latgalē, Vidzemē un Zemgalē, bet lauksaimnieki, kuriem lietavu un plūdu dēļ bojā gāja kultūraugu sējumi un siens, varēja pieteikties kompensācijām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!