Foto: Shutterstock

Krievijas un Baltkrievijas minerālmēslu īpatsvars Latvijas tirgū līdz šim veidoja apmēram 60%, tostarp ļoti būtisks īpatsvars bija kālija un fosfora minerālmēsliem, atzina sēklu, minerālmēslu, kaļķa un augu aizsardzības līdzekļu tirgotāja SIA "Scandagra Latvia" minerālmēslu un kaļķa produktu menedžeris Aleksandrs Katiševs.

Viņš arī norādīja, ka importa pārtraukšana no Krievijas un Baltkrievijas Latvijas lauksaimniekus ietekmēs negatīvi. Turklāt, ja arī tiks rasti jauni importa tirgi, var gadīties, ka Latvijā minerālmēslu visiem nepietiks, vai arī to cena pieaugs un lauksaimnieki minerālmēslus vairs nevarēs atļauties.

Kompānijas pārstāvis arī atzīmēja, ka slāpekļa mēslojums, kas nepieciešams šai vasaras sezonai, ir sarūpēts aptuveni 70-80% apmērā, tikmēr fosfora un kālija mēslojumu ziņā, kas lauksaimniekiem būs nepieciešami rudenī, situācija ir sarežģītāka. Pēc Katiševa aplēsēm, saimniecībās šāds mēslojums ir iegādāts mazāk nekā 10% apmērā no nepieciešamā apmēra, taču pašlaik fosfora un kālija produktu tirgū ir ļoti ierobežotā daudzumā vai nav pieejami vispār.

Katiševs sacīja, ka "Scandagra Latvia" aktīvi meklē fosfora un kālija mēslojuma iegādes iespējas rudenim, bet pagaidām nav skaidrs, kur šo mēslojumu iegādāties. "Pagaidām nav skaidra redzējuma, kur šos minerālmēslus ņemsim," viņš teica, piebilstot, ka pašlaik atrastie piegādātāji nereti prasa augstu cenu, ko zemnieki nav gatavi maksāt.

Tāpat, pēc "Scandagra Latvia" pārstāvja teiktā, izaicinājums ir slāpekļa mēslojuma nodrošinājums 2023.gada sezonai, ko lauksaimnieki sāk iegādāties jau iepriekšējā gada vasaras beigās vai rudenī, jo slāpekļa mēslojuma ražotāji paredz, ka nākamā gada sezonai mēslojuma nepietiks.

"Jebkurā gadījumā, ja arī spēsim atrast, kur minerālmēslus nopirkt, domāju, ka visiem nepietiks, kā arī ne visi spēs tos atļauties. Līdz ar to nopietni kritīsies nākotnes ražības," prognozēja Katiševs.

Uzņēmumā arī atzīmē, ka "Scandagra Latvia" ir pārtraukusi jebkādu minerālmēslu iepirkumus no Krievijas un ar to saistītajiem ražotājiem.

Jau ziņots, ka "Scandagra Latvia" 2020.gadā strādāja ar 111,012 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 5,2% mazāk nekā gadu iepriekš, vienlaikus kompānija guva 685 854 eiro peļņu pretstatā zaudējumiem gadu iepriekš.

"Scandagra Latvia" ir reģistrēts 2009.gadā, un kompānijas pamatkapitāls ir 3000 eiro, liecina "Firmas.lv" informācija. Uzņēmuma vienīgais īpašnieks ir Zviedrijas "Scandagra Group".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!