Foto: LETA
Sankciju sarakstos esošajam Aleksejam Mordašovam piederošā SIA "Severstal Distribution" 2021.gadā būtiski kāpinājis gan apgrozījumu, gan arī peļņu. Savukārt 2022. gadā Mordašova iekļaušana sankciju sarakstos būtiski ietekmējusi gan uzņēmuma, gan visas grupas darbību; notiek pārrunas par pārdošanu.

2020.gadā šis metālapstrādes jomas uzņēmums apgrozīja 719,56 milj. eiro, bet pērn to izdevies palielināt jau līdz 1,53 miljardiem eiro, izriet no "Lursoft" Klientu portfeļa sniegtajām ziņām.

2021.gadu SIA "Severstal Distribution" noslēgusi ar 58,95 milj. eiro peļņu pēc nodokļu nomaksas. "Lursoft" izziņas dati rāda, ka pērn uzņēmumā bija nodarbināts 251 strādājošais. Kopumā nodokļu maksājumos valsts kopbudžetā SIA "Severstal Distribution" 2021.gadā samaksājis 19,69 milj. eiro.

Pērn SIA "Severstal Distribution" sekmīgi turpinājis darbu Ziemeļu, Rietumu un Austrumeiropas tirgos. "2021.gadā tērauda izstrādājumu patēriņš Eiropas tirgos palielinājās par 15%, sasniedzot 148,9 milj. t. Pozitīvā tendence, kas 2021.gada pirmajā pusgadā bija vērojama tērauda patēriņā, turpinājās arī otrajā pusgadā, lai gan ievērojami lēnākā tempā," lasāms SIA "Severstal Distribution" vadības ziņojumā, kurā norādīts, ka Covid-19 ietekme un izmaiņas globālajā loģistikā, kā arī resursu un izejvielu cenu pieaugums radījis nenoteiktību ekonomikas un rūpniecības perspektīvās.

Neskatoties uz tirdzniecības ierobežojumiem, SIA "Severstal Distribution" 2021.gadā izdevās saglabāt stipru pozīciju tērauda tirgū. Pērn uzņēmums pārdeva 1,85 milj. t tērauda izstrādājumu, kas ir par 27% vairāk nekā 2020.gadā.

SIA "Severstal Distribution" turpināja īstenot tirdzniecības un tirgus risku samazināšanas politiku, apdrošinot vietējās un eksporta piegādes, slēdzot apdrošināšanas līgumus ar vienu no vadošajām starptautiskajām apdrošināšanas aģentūrām.

Šogad situācija ir būtiski mainījusies. Vadības ziņojumā SIA "Severstal Distribution" norādījusi, ka tā patiesā labuma guvēja Mordašova iekļaušana sankciju sarakstos būtiski ietekmējusi gan uzņēmuma, gan visas grupas darbību. Sankciju ietekmē kopš šā gada 1. marta ir iesaldēti visi SIA "Severstal Distribution" aktīvi. "Tiklīdz kļuva zināms par sankcijām, uzņēmums ir darījis visu iespējamo, lai pēc iespējas ātrāk apstādinātu visus biznesa procesus, tostarp kravu piegādes klientiem," norādīts SIA "Severstal Distribution" vadības ziņojumā.

LETA, atsaucoties uz vadības ziņojumu, vēsta, ka uzņēmuma veic pārrunas ar potenciālo uzņēmuma pircēju. "Severstal Distribution" īpašnieki ir saņēmuši nesaistošu iegādes piedāvājumu no potenciālā pircēja - Eiropas uzņēmuma, kas nav pakļauts pret Krieviju vērstajām sankcijām.

Šā gada otrajā ceturksnī potenciālais pircējs sāka padziļinātās izpētes procesu, kuru plānots pabeigt trešajā ceturksnī un tad vienoties par iegādes cenu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!