Foto: LETA

Ministru prezidente Evika Siliņa (JV) nesatraucas par augsto procentlikmi, kas piemērota Latvijas nacionālās aviokompānijas "airBaltic" darījumam par 340 miljonu eiro vērtu obligāciju emitēšanu.

Intervijā TV3 raidījumā "900 sekundes" premjere uzsvēra, ka "airBaltic" ir veikusi Latvijā lielāko obligāciju darījumu, sadarbojoties ar lielākajām bankām, tāpēc nebūtu pamata to salīdzināt ar neveiksmīgiem vēstures piemēriem, piemēram, bankrotējušo aizdevumu firmu "Auseklītis".

"AirBaltic" bilance esot tikusi labi pārbaudīta, un uzņēmums bija rēķinājies ar vēl lielāku procentlikmi. "Cilvēkiem šāda likme var būt pārsteigums, bet jāatceras, ka dzīvojam ar ļoti augstām Eiropas Centrālās bankas procentlikmēm, kas arī ietekmē "airBaltic" darījumu," sacīja valdības vadītāja.

Siliņas ieskatā darījums ir bijis veiksmīgs, refinansējot visu iepriekšējo obligāciju apjomu. Šis esot pirmais solis izmaiņām uzņēmuma finanšu shēmā, un "airBaltic" strādā ar peļņu, kas esot labs rādītājs uzņēmumiem, kam ļoti grūti gājis Covid-19 krīzes laikā, atgādināja premjere.

"Esmu ļoti lepna, ka mums ir "airBaltic". Cīņa par šo jomu ir liela, un konkurene ir augsta," piebilda politiķe.

Kā ziņots, Latvijas nacionālā aviokompānija "airBaltic" emitējusi obligācijas 340 miljonu eiro vērtībā. Paziņojumā medijiem otrdienas vakarā uzņēmums informēja, ka aviokompānija emitējusi 5,25 gadu nodrošinātās obligācijas 340 miljonu eiro apmērā ar 14,50% procentu likmi.

Paredzams, ka norēķini par obligācijām notiks 2024. gada 14. maijā, un tās ir plānots kotēt "Euronext Dublin" biržā, kas ir viena no pasaulē atzītākajām obligāciju kotēšanas vietām, norāda aviokompānija.

"airBaltic" auditētais apgrozījums pagājušajā gadā bija 664,289 miljonu eiro apmērā, kas ir par 33,2% vairāk nekā 2022. gadā, kā arī kompānija guva peļņu 33,852 miljonu eiro apmērā pretstatā zaudējumiem gadu iepriekš.

Latvijas valstij pieder 97,97% "airBaltic" akciju, bet finanšu investoram, Dānijas uzņēmējam Larsam Tūsenam piederošajam "Aircraft Leasing 1" - 2,03%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!