Foto: LETA
Slieku audzētāji plāno tuvākajos trijos gados Latvijā izveidot līdz pat 200 biohumusa ražotnēm, investējot katrā vidēji 140 000 latu, sacīja Slieku audzētāju asociācijas vadītājs Rihards Pulturs.

Viņš norādīja, ka ražotnes spētu pilnībā apgādāt ar vērtīgo biohumusu vietējos lauksaimniekus, kā arī katra eksportētu mēnesī 50 tonnas uz Eiropas Savienību.

"Biohumuss ir slieku veidots organisko vielu un dažādu baktēriju koncentrāts. Tas ir vienīgais mēslojuma veids, ko Eiropas Savienībā atļauts iestrādāt zemē bez ierobežojuma, tādēļ biohumusa ražošana ir ļoti izdevīga. Biohumusa iepirkuma cena eksporta tirgos ir 70 lati par tonnu. Tātad no saražotām 100 tonnām var nopelnīt apmēram 7000 latu. Savukārt mazumtirdzniecības cenas svārstās no pusotra lata par litru humusa Vācijā, Austrijā un Beļģijā līdz diviem latiem Anglijā," sacīja Pulturs.

Jautāts, cik izmaksā biohumusa ražotnes ierīkošana, uzņēmējs atzina, ka izmaksas atkarīgas no ražotnes lieluma.

"Nelielas saimniecības pašu vajadzībām nepieciešama apmēram 30 kvadrātmetru liela telpa - pagrabs vai siltumnīca. Būs vajadzīgas desmit 2,5 metrus lielas koka kastes, kurās iepildīts substrāts. Sliekas produktīvi strādā substrātā, kura temperatūra ir plus 18 līdz plus 25 grādi, tātad nepieciešama attiecīga telpas apsildīšana. Savukārt substrātu var sagatavot pats audzētājs, jo būtībā tas ir komposts. Lielāko izmaksu daļu veidos slieku iegāde. Kilograms Kalifornijas slieku maksā 25 - 30 latus, un katrai kastei vajadzīgi astoņi kilogrami slieku. Ja vēlas sākt nopietnu biznesu, nepieciešams apmēram 400 kvadrātmetru liels siltumnīcas tipa angārs vai arī liela kūts, pielāgojami pagrabi. Kopējās investīcijas šādā ražotnē attiecīgi svārstās ap 3500 latiem," norādīja Pulturs.

Viņaprāt, ja ir nodoms pievērsties biohumusa ražošanai tirdzniecībai, ar to jānodarbojas nopietni kā ar pamatbiznesu.

"Lai kā varbūt izskatītos no malas, slieku audzēšana nebūt nav vienkārša. Viedoklis, ka katrs zemnieks pats audzēs sliekas un ražos humusu, teorētiski pastāv, tomēr no biznesa viedokļa tā nav īsti rentabla nodarbe. Ir vienkāršāk pirkt no lielākā ražotāja jau gatavu humusu, katram darot savu darbu. Esam aprēķinājuši, ka Latvijā vajadzētu būt 150 - 200 humusa ražotnēm, lai apgādātu ar šo mēslojumu visus ieinteresētos zemniekus. Tas ir sasniedzams mērķis, un lielā lauksaimnieku interese liecina, ka to varēsim realizēt jau tuvākajos trijos gados," rezumēja asociācijas vadītājs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!