Foto: DELFI

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) trešdien apstiprināja obligātā iepirkuma komponentes (OIK), kas būs spēkā no 2013.gada 1.aprīļa, un kas pieaugs no pašreizējiem 1,23 santīmiem līdz 1,89 santīmiem, portālu "Delfi" informēja SPRK.

Apstiprinātā OIK no ražotājiem, kas elektroenerģiju ražo koģenerācijā, ir 0,0133 lati par kilovatstundu (Ls/kWh) jeb 1,33 santīmi/kWh, bet OIK no ražotājiem, kas elektroenerģiju ražo, izmantojot atjaunojamos energoresursus, ir 0,0056 Ls/kWh jeb 0,56 santīmi/kWh. Tādējādi kopējais OIK apmērs ir 0,0189 Ls/kWh jeb 1,89 sant./kWh.

OIK ir viena no sastāvdaļām (komponentēm), kas veido maksājumu par elektroenerģiju, un to saskaņā ar Elektroenerģijas tirgus likumu maksā visi elektroenerģijas lietotāji proporcionāli savam elektroenerģijas patēriņa apjomam. Mājsaimniecībām šī maksa ietilpst tarifā, savukārt elektroenerģijas tirgus dalībniekiem šis maksājums tiek norādīts atsevišķi.

Lai sekmētu elektroenerģijas ražošanu no atjaunojamiem resursiem, kā arī elektroenerģijas un siltuma vienlaicīgu ražošanu, kas notiek koģenerācijas procesā, šādai elektroenerģijas ražošanai ir noteikts atbalsts – obligātais iepirkums, ko valsts uzdevumā dara AS "Latvenergo". Atbalstāmie elektroenerģijas ražotāji pārdod elektroenerģiju par Ministru Kabineta noteiktu cenu, kas pārsniedz tirgus cenu. Šīs elektroenerģijas cenas daļa virs tirgus cenas katru gadu tiek uzskaitīta atsevišķi un nākamajā gadā iekļauta OIK.

Gada beigās publiskais tirgotājs AS "Latvenergo" apkopo datus par papildu izdevumiem, kas gada laikā radušies, iepērkot elektroenerģiju no atbalstāmajiem ražotājiem par paaugstinātu cenu. Tādējādi OIK tiek noteiktas katru gadu – atbilstoši iepriekšējā gada atbalstāmās elektroenerģijas faktiskajām iepirkšanas izmaksām.

Regulatora pienākums saskaņā ar likumu ir pārbaudīt publiskā tirgotāja iesniegtos faktiskos datus un OIK aprēķinu, kā arī apstiprināt OIK, uzsver SPRK.

Četru gadu laikā - no 2009. līdz 2012.gadam – kopējais OIK apmērs pieauga no 0,79 sant./kWh līdz 1,23 Ls/kWh. Pēdējos trijos gados izmaiņas ir bijušas salīdzinoši nelielas – no 2010.gada aprīļa OIK bija 1,15 sant./kWh, no 2011.gada aprīļa – 1,17 sant./kWh, bet no 2012.gada aprīļa – 1,23 sant./kWh.

Salīdzinot ar pērnā gada OIK, šogad pieaugumu nosaka tas, ka dabasgāzes cenu kāpuma dēļ dārgāka ir kļuvusi koģenerācijas stacijās saražotā elektroenerģija, kā arī būtiski ir palielinājies biogāzes, biomasas, kā arī vēja elektrostacijās saražotās enerģijas apjoms, jo darbību uzsākušas jaunas atbalstāmās stacijas, un atbilstoši esošajām cenu aprēķina formulām pieaugusi elektroenerģijas cena.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!