Foto: Pixabay

Straujais algu pieaugums Latvijā būs noturīgs, jo, pat palielinoties bezdarba līmenim, saglabājas strukturālā nesabalansētība darba tirgū, jaunākajā Makroekonomisko norišu pārskatā norāda Latvijas Bankas eksperti.

Pērn Latvijā bija straujš darba samaksas pieaugums gan privātajā, gan sabiedriskajā sektorā. 2021. gadā vidējā bruto alga palielinājās par 11,8%, sasniedzot 1277 eiro mēnesī.

Atalgojums visstraujāk auga veselības aprūpē strādājošajiem, šajā nozarē palielinājās arī nodarbināto skaits. Arī ieguves un apstrādes rūpniecībā, kā arī informācijas un komunikācijas pakalpojumos pieauga pilnas slodzes darbinieku skaits, taču algu kāpums bija mērenāks.

Citās nozarēs iepriekšējā gada laikā algas pieauga, taču darbu veica mazāks skaits nodarbināto.

Lai gan Krievijas un Ukrainas kara ietekmē augošais bezdarbs un papildu iespējas nodarbināt kara bēgļus mazina saspīlētību darba tirgū, tomēr joprojām pastāv gan reģionālas atšķirības, gan prasmju neatbilstība starp tiem darbiniekiem, kuri būtu gatavi strādāt, un tādiem darbiniekiem, kādus meklē uzņēmumi.

Sakarā ar straujāku algu pieaugumu 2021. gadā un to, ka spiediens uz algām saglabājas, algu kāpuma prognoze 2022. gadam palielināta līdz 9,7% (+1,2 procentu punkti). Šis pieaugums gan ir mazāks, nekā būtu, ja tautsaimniecība attīstītos bez Ukrainā notiekošā kara postošajām sekām.

2023. gadā algu pieauguma prognoze ir palielināta līdz 6,4% (+0,3 procentu punkti). Bāzes ietekmē 2024. gadā gaidāms nedaudz mērenāks algu pieaugums (+5,7%; -0,2 procentu punkti).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!