Latvijas populārākā komerctelevīzija “Latvijas neatkarīgā televīzija” (LNT) pēc ilgākiem meklējumiem, šķiet, beidzot atradusi pircēju, trešdien informē laikraksts “Diena”.
Pēc laikraksta rīcībā esošās informācijas, iespējamais pircējs varētu būt Polijas televīzija “Polsat”. Taču LNT vadība iespējamo pirkumu pagaidām nekomentē, pārdošanas fakts neparādās arī LNT reģistrācijas lietā Uzņēmumu reģistrā, līdz ar to nav iespējams noskaidrot, vai LNT akciju pārdošana ir notikusi un kas ir LNT akciju iespējamais jaunais īpašnieks.

Egils Radziņš, kura firma SIA “Bete” ir LNT akcionārs, “Dienai” sacījis, ka pārdota daļa LNT akciju, kas piederējušas televīzijas sabiedrībai “NTV 5”. Viņš arī pieļāva, ka varētu būt pārdota LNT kontrolpakete, jo savulaik starp LNT akcionāriem “Dr. Robinsons” un “NTV 5” notikusi akciju pārpirkšana, pēc kuras “NTV 5” it kā kļuvis par lielāko akciju turētāju. Uzņēmumu reģistrā šādas ziņas neparādās.

Ar jaunajiem akcionāriem Radziņam nav nācies iepazīties, jo pagaidām LNT akcionāru pilnsapulce neesot notikusi.

Savukārt LNT prezidents Andrejs Ēķis, kurš ir arī “Dr.Robinsons” īpašnieks un viens no lielākajiem NTV 5 akcionāriem, ar savas palīdzes starpniecību “Dienai” paziņojis, ka Polijas televīzijai akcijas pārdotas nav, bet pārējos jautājumus viņš nekomentēs. LNT valdes loceklis Filips Rajevskis sacīja, ka vienīgi Ēķis ir pilnvarots komentēt iespējamo LNT pārdošanu.

Pēc Uzņēmumu reģistru apkalpojošās firmas “Lursoft” datiem, patlaban 60% LNT akciju pieder SIA “Dr. Robinsons”, 26% — SIA “Bete”, bet 14% — “NTV 5”.

“Dienas” rīcībā ir informācija, ka “Polsat” gatavojas pirkt Igaunijas TV1, par kuras jauno īpašnieku pagājušajā nedēļā kļuvušas sabiedrības “Norex Grupp” un “Baltic Holding”, kas pilnā apjomā iegādājušās TV1 akcijas. Firmas “Norex Grupp” un “Baltic Holding” ir igauņu investīciju bankas a/s “Lohmus, Haavel & Viisemann” meitasuzņēmumi, līdz ar to jaunais un vienīgais TV1 īpašnieks ir šī banka.

“Lohmus, Haavel & Viisemann” pārstāvis Rains Lehmuss “Dienai” apstiprinājis, ka bankas politika ir pārdot tālāk TV1. Uz jautājumu, vai šim darījumam ar TV1 ir kāds sakars ar LNT vai Polijas telekompāniju “Polsat”, Lehmuss atbildējis, ka to “mēs nevaram komentēt”. Viņš nekomentējis arī iespējamo TVI pāriešanu “Polsat” īpašumā.

Vienlaikus ar TV1 īpašnieku maiņu ir parakstīts savstarpējās sadarbības līgums starp trijiem Baltijas valstu televīzijas kanāliem komercdarbības un programmu veidošanas jautājumos. Līgumu parakstījušas Lietuvas Baltijos TV, Latvijas LNT un Igaunijas TV1.

Lemuss norādījis, ka līgums skar kopēju programmu iepirkšanu un sadarbību reklāmas laika pārdošanā. Arī TV1 vadītājs Raits Killandi laikrakstam sacījis, ka tagad TV1 ar LNT ir cieši sakari, jo no nākamā gada sāksies sadarbība par programmu iepirkšanu un reklāmas pārdošanu, taču LNT nav TV1 īpašnieks.

Uz “Dienas” jautājumu, vai tiek pieļauta iespēja, ka trīs Baltijas televīzijas, kas parakstījušas sadarbības līgumu, nākotnē varētu kļūt par vienotu tīklu, Killandi nav devis skaidru atbildi, norādīdams, ka būtu labi saglabāt sadarbību starp trim televīzijām un izveidot tīklu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!