Foto: stock.xchng
Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa vakar, 24.oktobrī, izbeidza nekustamo īpašumu apsaimniekotāja AS "Rīgas kinostudija" ārpustiesas tiesiskās aizsardzības procesu, informēja tiesas priekšsēdētāja palīdze Oksana Hvostova.

Kā norādīja Hvostova, lieta tika izbeigta, jo kopš uzņēmuma iepriekšējā tiesiskā aizsardzības procesa pieteikuma nebija pagājis likumā noteiktais četru mēnešu termiņš. Kā ziņots, "Rīgas kinostudija" ar pieteikumu Vidzemes priekšpilsētas tiesā vērsās 8.oktobrī.

Šī bija jau trešā reize, kad "Rīgas kinostudija" vērsās dažādās tiesās, lūdzot ierosināt tiesiskās aizsardzības procesu. Iepriekš "Rīgas kinostudija" divas reizes vērsās Jelgavas tiesā. Pirmo uzņēmuma pieteikumu tiesa noraidīja 18.maijā. Savukārt jūlijā Jelgavas tiesa tiesiskās aizsardzības pieteikumu nosūtīja izskatīšanai uz Jūrmalas pilsētas tiesu, kas pieteikumu 25.septembrī noraidīja.

Saskaņā ar Maksātnespējas likumu atšķirības starp tiesiskās aizsardzības procesu un ārpustiesas tiesisko aizsardzības procesu ir minimālas. Tomēr tiesiskās aizsardzības procesa gadījumā parādniekam tiek dota tiesiskā aizsardzība jau ar lietas ierosināšanas brīdi, savukārt ārpustiesas tiesiskā aizsardzības procesa gadījuma tiesisko aizsardzību parādnieks iegūst tikai procesa pasākumu plāna apstiprināšanas un īstenošanas sākšanas brīdī.

Kā ziņots, uzņēmums jau ilgu laiku ir iesaistīts īpašumtiesību strīdos. Tiesa iepriekš noraidīja uzņēmuma sūdzības par zvērināta tiesu izpildītāja Raimonda Mežiņa darbībām, piedzenot no uzņēmuma, tā ieskatā, neesošu parādu - 254 640 latus - par labu Dzintaram Abulam un Veltai Lazdai. Abām šīm personām agrāk piederēja zeme, uz kuras uzcelta kinostudija.

2009.gadā zemes īpašnieki un kinostudija panāca izlīgumu, ar kuru "Rīgas kinostudija" apņēmās līdz 2009.gada 31.decembrim samaksāt zemes īpašniekiem izlīgumā norādīto parādu. Izlīgumā puses vienojās, ka zemes gabala nomas maksa par gandrīz 12 gadus ilgu laika periodu ir 150 969 lati, bet nokavējuma procenti - 53 427 lati.

Vēlāk Abuls un Lazda zemi pārdeva "VK Estate", kas pārņēma tiesības no kinostudijas piedzīt parādu par zemes nomu saskaņā ar minēto izlīgumu.

Kinostudija apgalvo, ka savas saistības pret Abulu un Lazdu ir izpildījusi, savukārt "VK Estate" norāda uz pretējo.

Saskaņā ar "firmas.lv" datiem "Rīgas kinostudija" reģistrēta 1991.gada 19.septembrī, tās valdes priekšsēdētājs ir Vents Horsts, bet padomes priekšsēdētāja - Ieva Romanova, savukārt padomē darbojas Jolanta Treile, Armands Liberts, Ieva Krūmiņa un Rinalds Bērziņš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!