Foto: Pixabay

Administratīvās apgabaltiesa otrdien pieņēma izskatīšanai energokompānijas "Latvijas Gāze" (LG) sūdzību par Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) apstiprinātajiem dabasgāzes infrastruktūras lietošanas noteikumiem, kas tostarp nodrošinās iespēju Latvijas lietotājiem iegādāties gāzi no Lietuvas un citiem alternatīviem avotiem, pastāstīja tiesas pārstāve Elīna Kalniņa.

Viņa informēja, ka LG iesniegums otrdien pieņemts ar Administratīvās apgabaltiesas tiesneša lēmumu un ierosināta administratīvā lieta.

Tiesas sēde plānota nākamā gada 15. februārī.

Tāpat, pēc Kalniņas teiktā, LG 15. oktobrī iesniegtajā pieteikumā ietverts lūgums apturēt apstiprināto SPRK noteikumu punkta darbību, kas nosaka, ka dabasgāzi no pārvades sistēmas iespējams izvadīt uz sadales sistēmu vai galalietotāju gazificēto objektu pieslēgumiem pārvades sistēmai.

Lūgumu par pagaidu aizsardzības līdzekļa piemērošanu plānots izskatīt tiesas sēdē šogad 3. novembrī.

Rakstīts, ka SPRK padome 10.septembrī apstiprināja Latvijas gāzes pārvades sistēmas un Inčukalna pazemes gāzes krātuves lietošanas noteikumus, kas tostarp nodrošinās iespēju Latvijas lietotājiem iegādāties gāzi no Lietuvas un citiem alternatīviem avotiem. Valsts energokompānija "Latvenergo" paudusi vēlmi vēl līdz šā gada beigām cer iegādāties gāzes testa partiju no Lietuvas sašķidrinātās gāzes termināļa.

Savukārt LG iepriekš norādījusi, ka Latvijas lietotājiem nav tiesību iegādāties gāzi ārpus Latvijas līdz 2017. gada aprīlim tāpēc, ka tas pārkāptu uzņēmuma monopoltiesības.

LG nodarbojas ar dabasgāzes iegādi, transportēšanu, uzglabāšanu un sadali. Uzņēmuma lielākie īpašnieki ir "E.ON Ruhrgas International" (47,2%), Krievijas "Gazprom" (34%) un "Itera Latvija" (16%). Kompānijas akcijas kotē "Nasdaq Riga" biržas otrajā sarakstā.

SPRK ir neatkarīga valsts iestāde, kas izveidota un darbojas, lai valsts regulējamajās nozarēs ‒ enerģētikā, telekomunikācijās, pastā, dzelzceļa transportā ‒ aizstāvēto sabiedrisko pakalpojumu lietotāju intereses un veicinātu sabiedrisko pakalpojumu attīstību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!