Foto: PantherMedia/Scanpix

Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa 4.janvārī ierosinājusi lietu pēc Krievijā reģistrētās "Investbank" prasības pret Satiksmes ministriju (SM), SIA "Baltijas Aviācijas sistēmas" (BAS), AS "Latvijas Krājbanka" ("Krājbanka") un citiem atbildētājiem par vienošanās atzīšanu par spēkā neesošu.

Centra rajona tiesas priekšsēdētāja palīgs Jānis Jaksons paskaidroja, ka atbildētājām mēneša laikā tiesai ir jāsniedz paskaidrojumi par iesniegto prasību.

Kā vēsta portāls "Pietiek.com", arī "Investbank" prasības priekšmets ir 2011.gada 3.oktobra vienošanās par nacionālās lidsabiedrības "airBaltic" glābšanas vienošanos. Prasības pieteikumā norādīts, ka 2011.gada septembrī tika sāktas aktīvas sarunas par turpmākās sadarbības noteikumiem "airBaltic" maksātnespējas un attīstības jautājumos, jo valsts un BAS kā lielākie akcionāri izrādīja interesi nodrošināt "airBaltic" maksātspēju.

Oktobra sākumā tika arī noslēgts attiecīgs līgums, līdz ar kuru, kā izriet no prasības pieteikuma, BAS un Latvijas valsts pret "Investbank" uzņēmās noteiktas saistības, tomēr valsts tās nebija izpildījusi.

Lietā atbildētāju statusā ir arī SIA "AB Jet" (iepriekš "KD Jet"), Lietuvas banka "Snoras", "Taurus Asset Management Limited" ("Taurus") un "Transatlantic Holdings Company". Trešās personas statusā lietā ir "airBaltic".

Advokāts Andis Auza, kas pārstāv banku šajā lietā, nekādus komentārus par prasību nevēlējās sniegt.

Pērnā gada decembrī pret Latviju SM personā vērsās arī "Snoras", kas iepriekš minētājā lietā ir atbildētāju statusā. Rīgas apgabaltiesā tika ierosinātas divas lietas, kas saistītas ar "airBaltic" īpašumtiesībām. Vienā no lietām "Snoras" prasa atzīt par spēkā neesošu 2011.gada 3.oktobra lidsabiedrības glābšanas vienošanos, kuras rezultātā amatu zaudēja tās ilggadējais vadītājs Bertolts Fliks.

Šī lieta tiks skatīta 26.martā, un lietu izskatīs tiesnese Žanete Žimante.

Savukārt otra prasība saistīta ar 3.oktobra vienošanās tālākajām sekām. Lietas izskatīšanas datums vēl nav zināms.

2011.gada 30.novembrī "Krājbanka" izlietoja finanšu ķīlu, tādējādi pārņemot privātajam akcionāram BAS piederošās "airBaltic" akcijas, ko tālāk pārdeva SM. Tādējādi otrs lielākais "airBaltic" akcionārs - Latvijas valsts - kļuva par 99,78% "airBaltic" akciju īpašnieci.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!