Foto: LETA
Rīgas pilsētas tiesa Latgales priekšpilsētā šodien plkst. 10 turpinās skatīt krimināllietu, kurā bijušais VAS "Latvijas autoceļu uzturētājs" (LAU) valdes priekšsēdētājs Vladimirs Kononovs apsūdzēts par pienākumu nepildīšanu, valstij nodarot zaudējumus 277 300 eiro apmērā, informēja tiesā.

Prokuratūra paziņojumā presei iepriekš rakstīja, ka LAU valde, tostarp valdes priekšsēdētājs, 2016. gadā apstiprināja iepirkuma nolikumu un līguma projektu. Pēc tam, ņemot vērā konkursa rezultātus, LAU valde nolēma slēgt līgumu ar SIA "Vlakon".

Taču Kononovs esot parakstījis pēc satura atšķirīgu iepirkuma līgumu, kurā vispār netika noteikta preces cena, tas neatbilda valdes apstiprinātajam līguma projektam un radīja iespēju uzņēmumam piedāvāt un piegādāt preces par cenām, kas ir augstākas par iepirkuma procedūrā piedāvātajām.

Pamatojoties uz noslēgto iepirkuma līgumu, LAU vairākas reizes iegādājās no uzņēmuma preci, kuras cena pārsniegusi iepirkuma procedūrā piedāvāto.

Kononovs pie kriminālatbildības saukts pēc Krimināllikuma 319. panta trešās daļas.

Pret divām citām personām kriminālprocess izbeigts, jo viņu darbībās netika saskatītas noziedzīgā nodarījuma sastāva pazīmes. Aģentūrai LETA zināms, ka viena no šīm personām ir bijusī LAU Iepirkumu daļas vadītāja Anastasija Udalova.

LAU 2016. gada maijā izsludināja iepirkumu par frakcionētu šķembu un dolomīta šķembu maisījumu piegādi. Tajā pieteicās pieci pretendenti, bet par uzvarētāju tika pasludināts ar toreizējo Viļānu novada domes deputātu Andri Kozuli (ZZS) saistītais "Vlakon", kas ieguva tiesības slēgt deviņu miljonus eiro vērtu līgumu uz trim gadiem. Tomēr pārkāpumu dēļ Iepirkumu uzraudzības birojs (IUB) neatļāva LAU slēgt līgumu ar "Vlakon".

Kononovs no amata atkāpās 2017. augusta sākumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!