Foto: LETA

Aizdomās par iespējamu krāpšanu pret uzņēmumiem AS "Laima " un "Staburadze", Ekonomisko noziegumu apkarošanas policijas pārvaldē ir sākts kriminālprocess, portālam "Delfi" apliecināja policijas pārstāvis Toms Sadovskis.

Policijā ar iesniegumu vērsies SIA "NP Foods", balstoties uz šo iesniegumu arī sākts kriminālprocess. Process sākts par iespējamo krāpšanu, ja tā izdarīta lielā apmērā vai ja to izdarījusi organizēta grupa. Sadovskis norādīja, ka lietā pagaidām nav aizdomās turamo un kriminālprocess sākts pagaidām tikai par faktu.

Iepriekš ziņots, ka saldumu ražotājas "Laima" un citu "NP Foods" grupas uzņēmumu valdes priekšsēdētājs Rolands Gulbis nosūtījis iesniegumu valsts amatpersonām ar lūgumu apturēt reiderisma mēģinājumu, kas vērsts pret Latvijas lielākajiem saldumu ražotājiem "Laima", AS "Staburadze" un citiem "NP Foods" grupas pārtikas uzņēmumiem.
Tikmēr arī uzņēmums "Menard Port LLC" ar iesniegumu ir vērsies policijā un Ģenerālprokuratūrā, lūdzot uzsākt kriminālprocesu pret koncerna "Nordic Partners Limited" īpašnieku Daumantu Vītolu un vēl divām amatpersonām Solvitu Pētersoni un Ivo Luka-Indānu, portālu "Delfi" informēja uzņēmuma pārstāvji.

"Visas minētās amatpersonas lielā apmērā personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās, iespējams, ir krāpušās, prettiesiski izšķērdējušas svešu mantu, mantkārīgā nolūkā tīši un ļaunprātīgi pārsniegušas savas pilnvaras, nodarot zaudējumus uzņēmumam un citām personām, kā arī novedušas vairākus uzņēmumus līdz maksātnespējai, sacīts "Menard Port LLC" iesniegumā Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldei un Ģenerālprokuratūrai," teikts paziņojumā medijiem.

Pašlaik tiesiskā ceļā tiekot risināts civiltiesiskais strīds starp Vītolu un "Menard Port LLC" par kopīpašumā esošajam uzņēmumam "NP Business Centre", kam pieder nekustamais īpašums un kas apsaimnieko industriālo parku, nodarīto zaudējumu 5,3 miljonu eiro apmērā piedziņu.

"Vītolam pilnībā piederošajā "Nordic Partners Limited" koncernā ir 26 uzņēmumi, arī "Laima", "Staburadze", "Gutta" un minētā "NP Business Centre" vairākuma dalībnieks SIA "NPBC". Vairumā šo uzņēmumu dažādos amatos vienlaikus ir vai bija Vītols pats vai Pētersone un Luka Indāns. Vairāku gadu garumā šīs personas lēma par virkni aizdomīgu darījumu starp koncerna uzņēmumiem, kas bieži vien bija nepamatoti, bez dokumentiem un nesa zaudējumus," norāda "Menard Port LLC" valdes locekle Jana Miķelsone.

"Menard Port LLC" secina, ka viņi kā mazākuma dalībnieki ir bijuši maldināti par faktisko stāvokli un finanšu izlietojumu. Gada pārskatos summas nav iekļautas, nav atšifrētas vai sniegtās ziņas ir nepatiesas. "Tajā pašā laikā mums nācās investēt uzņēmuma pamatkapitālā, kad it kā saimnieciskās darbības radīto zaudējumu dēļ tas kļuva negatīvs", piebilda Miķelsone.

Piemēram, avansa maksājums par nesniegtiem celtniecības pakalpojumiem citam Vītola uzņēmumam 150 tūkstošu eiro apmērā, kas tā arī nedz ir atmaksāts, nedz apstiprināts ar dokumentiem, ilgstoši netika ieļauts gada pārskatos. Vienlaikus vadības ziņojumos norādīta nepatiesa informācija par sadarbību ar citu koncerna uzņēmumu par mārketinga, menedžmenta un konsultāciju pakalpojumiem, kas "NP Business Centre" nekad nav bijuši nepieciešami, bet par kuriem ir veikti maksājumi aptuveni 1,1 miljona eiro apmērā.

Arī citi koncerna uzņēmumi bez saimnieciska pamatojuma ir pelnījuši uz "NP Business Centre" rēķina vairāku gadu garumā. "Menard Port LLC" iesniegumā Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldei un Ģenerālprokuratūrā lūdz ierosināt krimināllietu pret Vītolu, Pētersoni un Luka Indānu atbilstoši Krimināllikuma 177.panta 3.daļai, 179.panta 3.daļu, 196.panta 2.daļu un 213.pantam.

Šā gada martā "NP Business Centre" mazākuma dalībnieks "Menard Port LLC" atbilstoši likumam cēla prasību tiesā par solidāru zaudējumu piedziņu no koncerna "Nordic Properties Limited" uzņēmumiem, kā arī lūdza nodrošināt prasībā norādīto summu 5,3 miljoni eiro.

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa šāgada 20.maijā lēma lūgumu daļēji apmierināt, apķīlājot koncerna uzņēmumu kontus. "Nordic Partners Limited" ir iesniedzis pieteikumu par nodrošinājuma atcelšanu, ko tiesa atklātā sēdē skatīs šo ceturtdien, 3.jūlijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!