Foto: Publicitātes attēli

Būvkompānija "Merks" ir uzsākusi dzīvojamā projekta "Merks Viesturdārzs" otrās kārtas būvniecību. Tās ietvaros Rūpniecības ielā, Rīgā tiks uzbūvēta viena ēka ar 167 dzīvokļiem un 7 tirdzniecības telpām.

"Pēc 1. kārtas ēkas nodošanas ekspluatācijā šā gada vasarā un labajiem pārdošanas rezultātiem, esam nolēmuši jau šogad uzsākt 2. kārtas būvniecību un dzīvokļu rezervēšanu. Ar šīs ēkas būvniecību turpinām lielākā dzīvojamā kvartāla izbūvi Klusajā centrā, veidojot dzīves vidi, kas arhitektoniski iekļaujas Viesturdārza un eklektiskā Klusā centra apkārtnē," stāsta "Merks" valdes loceklis Andris Bišmeistars.

"Projekta 2. kārtas ēkā būs pieejami dažādu plānojumu 2-5 istabu dzīvokļi. Ņemot vērā tirgus tendences, otrās kārtas ēkā esam lielāku uzsvaru likuši uz 3 un vairāk istabu dzīvokļiem," saka "Merks" nekustamo īpašumu attīstības direktors Mikus Freimanis.

Jautāts par Covid-19 uzliesmojuma ietekmi uz nekustamā īpašuma tirgu, viņš stāsta: "Saistībā ar Covid-19 novērojām, ka palielinājās to cilvēku īpatsvars, kas savus iekrājumus novirzīja ieguldījumiem tieši nekustamajos īpašumos. Novērojām, ka uz dzīvokļa apskatēm ieradās mazāk cilvēku, bet krietni zinošāki par savām vajadzībām un iespējām. Iespējams, ka to ietekmēja papildu noteiktie drošības pasākumi. Šā gada laikā tirgū novērojām arī vairāk īpašos piedāvājumus un atlaides kā citkārt. Savukārt banku sektorā bija vērojamas svārstības kreditēšanas politikā."

"Lai gan pavasarī bija vērojams dzīvokļu pārdošanas kritums, mēs esam apmierināti ar šajā gadā sasniegtajiem pārdošanas rezultātiem, skatoties uz mūsu projektu portfeli kopumā, un uz 2021. gadu skatāmies pozitīvi. Neraugoties uz Covid-19 pandēmiju, mums ir izdevies sasniegt mūsu izvirzītos mērķus. Ticam, ka 2021. gadā tirgū nebūs dramatisku cenu izmaiņu, jo cilvēki ir pieraduši pie esošās situācijas, kā arī ziņas par iespējamo vakcīnu sniedz pozitīvu perspektīvu," viņš piebilst.

Freimanis vienlaikus norāda, ka "Covid-19 pandēmijas iespaidā kritās īres cenas, un tam ir tieša saistība ar investoru pieņemtajiem lēmumiem. Iespējams, ka esam pazaudējuši kādu investoru, kas vēlējās iegādāto dzīvokli izīrēt – tā potenciālais ienesīgums samazinājās".

Klienti patlaban visvairāk pievēršot uzmanību tam, lai produkts, kas ietver atrašanās vietu, arhitektūru, plānojumu un citus faktorus, atbilstu tā cenai. "Ekonomiskajā klasē redzam, ka cilvēki vairāk pievērš uzmanību efektīvam plānojumam un cenai, savukārt biznesa klases projektos klienti vēlas augstāku komfortu un plašāku dzīves telpu, tomēr ne pārāk lielu, jo tas ietekmē gan dzīvokļa cenu, gan uzturēšanas izmaksas," stāsta "Merks" nekustamo īpašumu attīstības direktors.

"Merks Viesturdārzs" otrās kārtas ēkai būs 5 līdz 7 stāvi, dzīvokļu dzīvojamā platība būs 33-150 m2. Dzīvokļu cena plānota 2500-2900 EUR/m2. Ēkā būs zemgrīdas apkure, un tai būs A klases energoefektivitāte.

Pazemes stāvā būs privātās noliktavu telpas un autostāvvietas ar iespēju izbūvēt elektromobiļu uzlādes punktus, savukārt 1. stāvā būs slēdzamas koplietošanas telpas divriteņu un bērnu ratiņu uzglabāšanai.

"Merks Viesturdārzs" ietvaros paredzēts uzcelt trīs ēkas ar aptuveni 350 dzīvokļiem. Būvkompānija "Merks" ir gan šī projekta attīstītājs, gan būvnieks, gan arī – garantijas sniedzējs, uzņemoties pilnu atbildību par paveikto darbu un izmantoto materiālu kvalitāti.

Būvkompānija "Merks" ir ģenerāluzņēmējs sabiedrisko, dzīvojamo un rūpniecisko ēku, kā arī inženierbūvju celtniecībā, kas Latvijā darbojas kopš 1996. gada. Būvkompānija "Merks" ietilpst "Merko Ehitus" grupā, kuras akcijas kopš 1997. gada tiek kotētas Tallinas Nasdaq biržā.

Jautāts, par būvkompānijas aktuālajiem projektiem, Freimanis stāsta: ""Merks Viesturdārzs" 2. kārtas ēkas būvdarbus plānots pabeigt 2022. gada pirmajā pusgadā. To pozicionējam kā biznesa klases projektu ar atsevišķiem luksusa līmeņa dzīvokļiem. Esam pēdējā attīstības fāzē projektam Mežciemā, kas būs pirmais "Merks" ekonomiskās klases projekts – tajā būs kompakta izmēra dzīvokļi ar pārdomātiem plānojumiem par pieejamām cenām, saglabājot "Merks" nekustamo īpašumu risinājumu kvalitāti. Šogad pabeidzām būvniecību projektos "Merks Gaiļezera nami" un "Merks Viesturdārzs" 1. kārtas ēkai. Papildus vēl vairāki projekti ir attīstības stadijā."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!