Foto: AFP/Scanpix/LETA
Lietuvas dabasgāzes pārvades sistēmu operators "Amber Grid" un Vācijas birža "European Energy Exchange" (EEX) otrdien parakstīja 6,5 miljonu eiro vērtu līgumu par 66% Baltijas valstu un Somijas dabasgāzes biržas "GET Baltic" akciju pārdošanu EEX.

"Amber Grid" vadītājs Nemuns Bikņus pirms līguma parakstīšanas paziņoja, ka puses vienojušās, ka jaunā vairākuma īpašnieka vadībā tiks uzlabotas "GET Baltic" informācijas tehnoloģiju sistēmas un piedāvāti jauni pakalpojumi un iespējas gāzes tirgotājiem.

"Mēs sagaidām, ka mūsu reģionā ieradīsies jauni gāzes tirgotāji, lai noslēgtu labākus darījumus, tādējādi piedāvājot lielāku elastību, zemākas cenas un lielāku piegādes drošību, kas mūsu reģionam ir ļoti nozīmīgi," viņš piebilda.

EEX vadītājs Pēters Reics līgumu raksturoja kā "plašu soli pretī vienotam Eiropas gāzes tirgum", solot uzlabot Baltijas gāzes tirgus likviditāti, to stiprinot un turpinot integrēt Eiropas piegādēs.

Jau vēstīts, ka martā EEX tika atzīta par piemērotāko pretendenti pagājušā gada janvārī izziņotajā konkursā, kura nolūks bija atrast "GET Baltic" stratēģisko investoru. Vācijas kompānija piedāvāja 3,22 eiro par akciju ar nominālvērtību 0,19 eiro.

Atlikušos 34% procentus akciju EEX varēs iegādāties pēc tam, kad būs izpildījusi tai "pirkšanas un pārdošanas līgumā noteiktās saistības nodrošināt labumu reģionālajam tirgum", sacīts martā izplatītajā "Amber Grid" paziņojumā.

"Amber Grid" līdz šim piederēja 100% "GET Baltic" akciju.

Tirdzniecība gāzes biržā "GET Baltic" Lietuvā sākās 2013.gadā, bet 2017.gadā birža sāka darbību arī Latvijas un Igaunijas tirgū, kļūstot par reģionālo biržu. Kopš 2020.gada "GET Baltic" darbojas arī Somijā.

2022.gadā "GET Baltic" apgrozījums bija 1,6 miljoni eiro.

Biržā EEX, kas atrodas Leipcigā, tiek tirgota elektroenerģija, gāze un izmešu kvotas. EEX akciju kontrolpaketes īpašniece ir birža "Deutsche Börse".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!