Valdība otrdien ārkārtas sēdē akceptēja likumprojektu par cūkgaļas iekšējā tirgus aizsardzības pasākumu termiņa pagarināšanu līdz 2001.gada 17.decembrim.
Aizsardzības pasākumus divus gadus - no šā gada 18.decembra līdz 2001.gada 17.decembrim - paredzēts īstenot, nosakot, ka importētās cūkgaļas minimālā muitas vērtība ir 1,05 lati par kilogramu. Tas nozīmē, ka ievedmuita tiks iekasēta parastajā kārtībā, bet pārējie nodokļi tiks aprēķināti ņemot vērā noteikto minimālo muitas vērtību.

Līdz šim 200 dienu ilgie aizsardzības pasākumi no 1.jūnija līdz 17.decembrim paredzēja iekasēt papildu ievedmuitu par cūkgaļu 70% apjomā.

Zemkopības ministrs Aigars Kalvītis žurnālistiem pēc valdības sēdes sacīja, ka šis lēmums ļaus attīstīties vietējiem cūkgaļas ražotājiem, kā arī uzlabos cūkgaļas pārstrādātāju situāciju, jo atceļ papildu ievedmuitas likmi.

Tomēr ministrs atzina, ka Latvijai būs jāveic grūts darbs, aizstāvot savu pozīciju pret Eiropas Savienības, Pasaules tirdzniecības organizācijas (PTO) valstīm, kā arī pret valstīm, ar kurām noslēgti brīvās tirdzniecības līgumi.

Ievedot cūkgaļu no Lietuvas un Igaunijas, pievienotās vērtības nodoklis par cūkgaļu tiks aprēķināts no paredzētas minimālās cūkgaļas muitas vērtības - 1,05 lati par kilogramu, sacīja Kalvītis. Savukārt ievedmuita tāpat kā pirms jūnija par Igaunijas un Lietuvas precēm netiks iekasēta, kā to paredz Baltijas brīvās tirdzniecības līgums.

Viņš arī pauda viedokli, ka Igaunijai un Lietuvai nav pamata ieviest pretpasākumus.

Ministrs pauda cerību, ka jau 9.decembrī likumprojekts tiks nodots izskatīšanai Saeimas komisijās un Saeimā tiks izskatīts steidzamības kārtībā - divos lasījumos.

Ekonomikas ministrs Vladimirs Makarovs teica, ka Latvijai tā ir liela uzdrīkstēšanās - "es paredzu brīdinājuma signālus no PTO, Eiropas Savienībās, Lietuvas un Igaunijas".

Pēc ministra vārdiem "šī bija laba skola", lai mācītos "orientēties Eiropas Savienības birokrātijas džungļos".

Arī Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētāja vietniece Anna Seile BNS apliecināja, ka komisija ierosinās jau šīs nedēļas plenārsēdē Saeimai balsot par likumprojekta nodošanu izskatīšanai komisijās un pieņemšanu steidzamības kārtā - tikai divos lasījumos.

Likumprojekta pārejas noteikumos tomēr sacīts, ka valdībai līdz 2000.gada 1.septembrim jaiesniedz Saeimai likumprojekts par kārtību, kādā no 2000.gada 18.decembra tiek liberalizēti iekšējā tirgus aizsardzības pasākumi.

Ieteikumu pagarināt cūkgaļas tirgus aizsardzības pasākumu termiņu valdībai deva Valsts iekšējā tirgus aizsardzības komisija, kas līdzšinējos aizsardzības pasākumus atzina par pamatotiem. Komisija, kurā strādāja arī starptautiski eksperti, atzina, ka Latvijas cūkaudzēšnas nozarei ir nodarīts būtisks kaitējums lētās importa produkcijas dēļ.

Savukārt gaļas pārstrādātāji ir pauduši, ka minimālā muitas vērtība - 1,05 lati par kilogramu - ir par augstu.

Jau ziņots, ka pret Latvijas ieceri pagarināt tirgus aizsardzības pasākumu termiņu asi ir iebildušas Igaunija un Lietuva. Lietuvas pārstāvji pat ir pauduši gatavību ieviest pretpasākumus Latvijas precēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!