Foto: LETA
Valdība ceturtdien sēdē lēma sniegt 20 miljonu eiro lielu atbalstu tirdzniecības centriem, kas cietuši no Covid-19 pandēmijas ierobežojumiem.

Kā liecina Ministru kabinetam iesniegtais ziņojums, nauda tiks izmaksāta no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem. Tiek skaidrots, ka atbalsts tirdzniecības centriem paredzēts kā vienreizējs grants Covid-19 krīzes radīto ierobežojumu skartajiem komersantiem, un to varēs izlietot īpašumā esošo tirdzniecības centru nomas ienākumu krituma kompensācijai.

Skaidrojumā teikts, ka atbalsta saņemšanas kritērijā tiek norādīts, ka tirdzniecības preču veikali neaizņem vairāk kā 30% no kopējās tirdzniecībai atvēlētās platības. Lai vienādotu salīdzināmos lielumus, ar MK Noteikumu projektu tiek noteikts, ka pārtikas preču veikaliem atvēlētā tirdzniecības platība neaizņem vairāk kā 30 % no kopējās tirdzniecībai atvēlētās platības.

Par tirdzniecībai atvēlēto platību uzskata tirdzniecības centra nomniekiem iznomāto platību, kurā paredzēta mazumtirdzniecība vai pakalpojums. Tajā netiek iekļautas noliktavas, vējtveri, gaiteņi utt.

Ceturtdien tirdzniecības centri, kā "Delfi Bizness" jau vēstīja, arī vērsās Satversmes tiesā ar prasību atcelt Covid-19 apturēšanās vārdā ieviestos ierobežojumus. "Aprīļa sākumā pieņemtais lēmums – ļaut darboties individuāliem tirgotājiem un tirdzniecības centriem ar platību līdz 7000 m2 – ir radījis absurdu un negodīgu situāciju nozarē," norāda Nekustamā īpašuma attīstītāju alianses valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Vanags.

Atbalsta apmērs vienam uzņēmumam un ar to saistīto personu grupai nevarēs pārsniegt 1,8 miljonus eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!