Foto: RIA Novosti/Scanpix

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) ir saņēmis laboratorisko analīžu rezultātus, kas apstiprina Āfrikas cūku mēra (ĀCM) vīrusu piemājas saimniecībās mājas cūkām Dagdas novada Ķepovas un Bērziņu pagastā un vienai atrastajai meža cūkai Ērģemes pagastā, Valkas novadā.

Ērģemes pagastā atrastais meža cūkas sivēns bija tuvu pirms tam atrastās, inficētās meža cūkas atrašanās vietai, portāls „Delfi" uzzināja Pārtikas un veterinārajā dienestā.

Piemājas saimniecībā Dagdas novadā Bērziņos ĀCM konstatēts divām mājas cūkām, saimniecībā kopumā bija četras cūkas. Savukārt Ķepovas pagasta saimniecībā ĀCM apstiprinājās 1 mājas cūkai, saimniecībā tika turētas 17 mājas cūkas.

ĀCM vīruss Latvijā apstiprināts 26 meža cūkām un 19 mājas cūkām vienpadsmit piemājas saimniecībās. Uz doto brīdi ir iznīcinātas 185 mājas cūkas.

PVD inspektori ir uzsākuši pārbaudes Ziemeļvidzemes reģiona saimniecībās. Pārbaužu laikā tiks apsekotas visas mājas, lai pārliecinātos vai tajās netiek turētas mājas cūkas. Pārbaužu laikā laboratoriskai izmeklēšanai tiks ņemti asins paraugi.

Latgales pusē PVD inspektori ir pārbaudījuši 4 553 mājas, no kurām cūkas tiek turētas 661 saimniecībā, kopā 2 453 cūkas. 1 662 cūkām noņemti asins paraugi laboratoriskai izmeklēšanai. Pārbaužu laikā inspektori ir konstatējuši 385 dažāda veida dzīvnieku turēšanas pārkāpumus.

PVD aicina visus dzīvnieku turētājus, jo īpaši tos, kuri savā saimniecībā tur cūkas, stingri ievērot noteiktos biodrošības pasākumus, tādejādi pasargājot savus dzīvniekus no saslimšanas ar infekcijas slimībām un maksimāli samazinot infekcijas slimību izplatīšanos apkārtējā teritorijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!