Foto: Shutterstock
Uzņēmējdarbība ir kā izaicinājumiem pilns ceļojums jau no pašas pirmās dienas – no savu pirmo maksātspējīgo klientu atrašanas un investoru piesaistīšanas līdz darbības paplašināšanai, darbinieku algošanai un citu tirgu iekarošanai.

Bet ir arī labā ziņa: Latvijā ir pieejami dažādi valsts atbalsta mehānismi, kas palīdzēs uzsākt un attīstīt uzņēmējdarbību neatkarīgi no tā, kādā stadijā ir bizness – idejas posmā vai jau gatavs iekarot pasauli. Vajadzīgas jaunas zināšanas? Ir sapnis paplašināt savu biznesu ārpus Latvijas robežām? Nepieciešams ieguldījums? Aizdevums? Grants? Ir teiciens, ka idejām nav vērtības, kamēr tās nerealizē. Latvijas "Startup" Uzņēmumu asociācija "Startin.LV" piedāvā visu nepieciešamo informāciju, kā savu ideju pārvērst funkcionējošā biznesā.

STARTS

Ir teiciens, ka idejām nav vērtības, kamēr tās nerealizē. Šeit būs visa nepieciešamā informācija, kā savu ideju pārvērst funkcionējošā biznesā.

1. "Startup" vīza

"Startup" vīza būtībā ir termiņuzturēšanās atļauja to jaunuzņēmumu dibinātājiem, kas nav ES rezidenti un kuri ir ieinteresēti uzsākt uzņēmējdarbību Latvijā. Pieteikšanās process ilgst vienu mēnesi, un pēc apstiprinājuma saņemšanas uzturēšanās tiesības ir piešķirtas uz trim gadiem. Ar vienu biznesa ideju "startup" vīzu var iegūt līdz pieciem jaunuzņēmuma dalībniekiem, kā arī viņu laulātie un bērni.

Pieejamā finansējuma veids: Nav piemērojams.

Panākumu stāsts: "Digital Marine Systems" ir risinājums ostām, kas nodrošina kravu pārvadājumu administrēšanu. Uzņēmums izveidots Krievijā, un tagad, kad uzņēmuma dibinātājs ir saņēmis Latvijas "startup" vīzu, tas ir ceļā uz Eiropas tirgus iekarošanu.

Kā pieteikties: Plašāks apraksts pieejams šeit.

Vairāk informācijas

2. Ideju kauss

"Ideju kauss" ir biznesa ideju konkurss, kas sniedz dalībniekiem iespēju gūt profesionālu apmācību pieredzējušu uzņēmēju vadībā, iegūt vērtīgus kontaktus, kā arī laimēt naudas balvu – pirmo kapitālu –, lai īstenotu savu ideju.

Pieejamā finansējuma veids: Grants (līdz 7 000 EUR).

Panākumu stāsts: "Diegu meistars" piedāvā iespēju izveidot portretu vai citu mākslas darbu no šūšanas diegiem. "Diegu meistars" ir "Ideju kauss 2018" uzvarētājs. Uzņēmums saņēma naudas balvu 7 000 eiro apmērā.

Kā pietiekties: Nepieciešams aizpildīt un iesniegt pieteikuma veidlapu (vienu lapu) "Ideju kauss" mājas lapā. Nākamā pieteikšanās sāksies 2019. gada augustā.

Vairāk informācijas

3. Pirmsinkubācijas atbalsts

14 LIAA reģionālie biznesa inkubatori un Radošo industriju inkubators Rīgā nodrošina pirmsinkubācijas atbalstu uzņēmumiem agrīnā stadijā. Šajā periodā uzņēmēji saņem atbalstu biznesa idejas novērtēšanai, konsultācijas par biznesa plāna izveidi un citu apmācību. Jaunuzņēmumi tiek arī nodrošināti ar biroja telpām, nepieciešamo biroja aprīkojumu un iespēju piedalīties vietējās izstādēs. Kopējais pirmsinkubācijas periods nedrīkst pārsniegt 6 mēnešus.

Pieejamā finansējuma veids: Nav piemērojams.

Panākumu stāsts: "RocketGrip" ir izturīgāka un acīm tīkamāka alternatīva tradicionālajām hokeja nūju lentēm. Uzņēmums sākās kā skolas mācību uzņēmums, tad startēja LIAA biznesa inkubatorā pirmsinkubācijas programmā. Šobrīd "RocketGrip" ir LIAA Jelgavas biznesa inkubatorā, kā arī uzņēmums ir noslēdzis līgumu par atbalstu dalībai izstādēs, konferencēs un tiešajās vizītēs ārvalstīs.

Kā pieteikties: Pārliecinieties, ka kvalificējaties atbalsta saņemšanai. Atrodiet tuvāko biznesa inkubatoru šajā kartē, aizpildiet pieteikumu (pieejams šeit) un iesniedziet to izvēlētajam inkubatoram.

Vairāk informācijas

4. Akseleratori

Akseleratori ir īstermiņa programmas, kas sniedz agrīnā stadijā esošiem jaunuzņēmumiem sēklas investīcijas, mentoringu, kontaktus utt., lai paātrinātu to izaugsmi un konkurētspēju. "Altum" atlasītie akselerācijas fondi – "Overkill Ventures", "Buildit" un "Commercialization Reactor" – kopā piešķir 15 miljonus eiro inovatīviem jaunuzņēmumiem.

Pieejamā finansējuma veids: Investīcijas (atkarībā no akseleratora programmas un jaunuzņēmuma stadijas – no 40 000 EUR līdz 250 000 EUR).

Panākumu stāsts: "Asya" ir lietotne, kas, izmantojot mākslīgā intelekta tehnoloģiju, analizē cilvēka balsi, lai pēc tam sniegtu atsauksmi par sarunas kvalitāti, tādējādi palīdzot cilvēkiem veidot labākas attiecības. Jaunuzņēmums piedalījās "Buildit Latvija" akseleratorā un saņēma pirms-sēklas investīcijas 120 000 eiro apmērā.

Kā pieteikties: Jāizvēlas savam uzņēmumam atbilstošs akselerators, pēc tam jāseko konkrētās programmas pieteikšanās procesam.

  • "Overkill Ventures" – B2B programmatūras jaunuzņēmumiem (uzsvars uz darba vides efektivitāti un automatizāciju)
  • "Buildit" – aparatūras, iekārtu (hardware) produktiem
  • "Commercialization Reactor" – tehnoloģiju (deep tech) jaunuzņēmumiem

Vairāk informācijas

5. Aizdevums biznesa uzsācējiem

"Altum" uzņēmējdarbības uzsākšanai piedāvā starta aizdevumus līdz 150 000 eiro investīcijām un apgrozāmiem līdzekļiem. Aizdevuma termiņš ir līdz 10 gadiem, un tas tiek piedāvāts ar fiksētu gada procentu likmi 3-7% + valsts kases resursu cena.

"Altum" piedāvā arī mikro kredītus – nelielus aizdevumus uzņēmumiem līdz 10 darbiniekiem. Aizdevuma termiņš ir pieci gadi, un tas tiek piedāvāts ar fiksētu gada procentu likmi 5-8%. Lai saņemtu aizdevumu, uzņēmuma īpašnieka līdzdalībai jābūt vismaz 10%, ja kopējā aizdevuma summa pārsniedz 7 200 eiro.

Pieejamā finansējuma veids: Aizdevums (starta aizdevums – līdz 150 000 EUR; mikrokredīts – līdz 25 000 EUR).

Panākumu stāsts: "Custom 3D" ir jaunuzņēmums, kas drukā rūpnieciskās detaļas ražošanas uzņēmumiem, elektronikas ražotājiem utt. Sākotnējo kapitālu ieguldīja uzņēmuma dibinātāji, bet vēlāk uzņēmums pieteicās un saņēma "Altum" aizdevumu, lai paātrinātu izaugsmi un konkurētspēju.

Kā pieteikties: Izmantojiet "Altum" kredīta kalkulatoru, lai noteiktu aizdevuma ikmēneša maksājumu. Pēc tam aizpildiet pieteikuma veidlapu, un Altum ar jums sazināsies.

Vairāk informācijas:

AUGŠANA

Būt par nelielu uzņēmumu nav ne vainas. Bet, ja jūsu mērķis ir būt starp nozares vadošajiem spēlētājiem, turpmāk aprakstīts atbalsts, ko varat saņemt, lai par tādu kļūtu.

6. Riska kapitāla programmas

Riska kapitāls ("Venture Capital") ir ilgtermiņa kapitāla ieguldījums uzņēmumos ar augstu izaugsmes potenciālu. Apmaiņā pret uzņēmuma kapitāldaļām investori nodrošina jaunuzņēmumus ar investīcijām, lai palīdzētu tiem augt un paplašināties. Riska kapitāla programmas, kas sadarbojas ar "Altum", ir "Expansion Capital AIFP", "ZGI Capital" un "FlyCap Mezzanine Fund II", kā arī Baltijas Inovāciju fonds.

Pieejamā finansējuma veids: Investīcijas (līdz 3,75 miljoniem EUR).

Panākumu stāsts: "Vendon" nodrošina tirdzniecības un kafijas automātu attalinātu analīzi un pārvaldību. 2012. gadā Vendon piesaistīja riska kapitāla investīcijas 500 000 eiro apmērā no "BaltCap" ar mērķi paplašināties Eiropā.

Kā pieteikties: Atrodiet riska kapitāla fondu, kas atbilst jūsu uzņēmējdarbības formai. Tad sazinieties ar izvēlēto riska kapitāla fondu vai sekojiet mājas lapā aprakstītajam pieteikšanās procesam:

Vairāk informācijas

7. Paralēlais (mezanīna) aizdevums

Paralēlais aizdevums ir papildu aizdevums, ko piedāvā "Altum" un kas kalpo kā uzņēmēja līdzfinansējums bankas aizdevumam, ja banka pieprasa lielāku līdzdalību, nekā uzņēmējs spēj nodrošināt.

Pieejamā finansējuma veids: Paralēlais (mezanīna) aizdevums (50 000 EUR – 5 miljoni EUR; nedrīkst pārsniegt 45% no kopējām projekta izmaksām).

Panākumu stāsts: "Madara Cosmetics", pazīstams arī kā "MÁDARA," ir Latvijas zīmols, kas ražo dabīgus ādas, matu un bērnu kopšanas produktus. Tā kā uzņēmums ik gadu vidēji auga par 30%, tas meklēja iespējas atvērt lielāku ražotni. Ar "Altum" paralēlā aizdevuma palīdzību uzņēmums spēja iegādāties savu pašreizējo ražošanas centru Mārupē.

Kā pieteikties: Vispirms uzņēmumam jāpiesakās aizdevumam bankā. Ja bankai nepieciešams lielāks līdzfinansējums, uzņēmums un banka kopā iesniedz nepieciešamos dokumentus, lai saņemtu "Altum" paralēlo aizdevumu.

Vairāk informācijas

8. Kredīta garantijas

"Altum" kredīta garantijas tiek piedāvātas, ja ar esošo nodrošinājumu nepietiek bankas aizdevumam. Garantijas summa nedrīkst pārsniegt 5 miljonus EUR un 80% no finansējuma pamatsummas.

Pieejamā finansējuma veids: Nav piemērojams.

Panākumu stāsts: "Apply" rada pielāgotus makslīgā intelekta risinājumus visdažādākajām nozarēm, tostarp plašsaziņas līdzekļiem, veselības aprūpei un citām jomām. Sākotnējo kapitālu ieguldīja uzņēmuma dibinātāji, bet vēlāk, uzņēmumam attīstoties un mainoties, bija nepieciešams papildu finansējums. Ar "Altum" kredīta garantijas palīdzību "Apply" saņēma aizdevumu, kas ļāva turpināt attīstīt biznesu.

Kā pietiekties: Sazinieties ar savu banku par iespēju saņemt "Altum" kredīta garantiju.

Vairāk informācijas

9. Jaunuzņēmumu likuma priekšrocības

Uzņēmumi, kas saskaņā ar Jaunuzņēmumu darbības atbalsta likumu atbilst "jaunuzņēmuma" kritērijiem, var pretendēt uz šādu atbalstu: fiksēta sociālā nodokļa likme jaunuzņēmuma darbiniekiem + 0% iedzīvotāju ienākuma nodoklis vai līdzfinansējums 45% apmērā augsti kvalificēta darbaspēka piesaistīšanai. Jaunuzņēmumiem ir atļauts pieteikties dažādiem atbalsta veidiem dažādiem darbiniekiem.

Pieejamā finansējuma veids: Līdzfinansējums augsti kvalificētu darbinieku piesaistīšanai (45%).

Panākumu stāsts: "Nordigen" ir finanšu tehnoloģiju jaunzuņēmums, kas bankām un aizdevējiem sniedz analītikas pakalpojumus, lai palīdzētu uzlabot kredītlēmumu pieņemšanas ātrumu un precizitāti. "Nordigen" ir saņēmis līdzfinansējumu augsti kvalificētu darbinieku piesaistīšanai.

Kā pieteikties: Plašāku aprakstu atradīsiet šeit.

Vairāk informācijas

10. Mini-MBA

Mini-MBA ir viens no atbalsta veidiem, kas ietilpst LIAA inovāciju motivācijas programmā. Mini-MBA ir apmācība uzņēmumu dibinātājiem, augstākā līmeņa vadītājiem un darbiniekiem inovācijas vadības spēju uzlabošanai un uzņēmumu izaugsmes paātrināšanai. Apmācību vada pieredzējuši pasniedzēji un mentori ar akadēmisku un praktisku starptautisko pieredzi.

Pieejamā finansējuma veids: Nav piemērojams.

Panākumu stāsts: "Catchbox" ir "pasaulē pirmais metamais mīkstais mikrofons" jeb, citiem vārdiem sakot, mīksts kubs ar iebūvētu mikrofonu, ko izmanto konferencēs, semināros, sanāksmēs u.c. 2019. gadā uzņēmuma finanšu direktors pabeidza mini-MBA apmācību kursu.

Kā pieteikties: Lai pieteiktos mini-MBA, aizpildiet nepieciešamos dokumentus, kas pieejami šeit. Pēc tam parakstiet tos ar e-parakstu un nosūtiet uz e-pastu. Parakstītos dokumentus var iesniegt arī LIAA birojā Pērses ielā 2 (1. stāvs), Rīgā.

Vairāk informācijas

11. Inovāciju vaučeri

LIAA inovāciju vaučeru programma sniedz atbalstu komersantiem, kas izstrādā jaunus produktus un tehnoloģijas. Komersanti var pieteikties iepazīšanās vai klasiskajam vaučeram:

  • Iepazīšanās vaučers – atbalsts pētniecībai, prototipēšanai, rūpnieciskā dizaina izstrādei u.c.
  • Klasiskais vaučers – atbalsts pētniecībai, prototipēšanai, sertificēšanas un testēšanas pakalpojumiem, augsti kvalificētu darbinieku piesaistei u.c.

Pieejamā finansējuma veids: līdzfinansējums (iepazīšanās vaučers – līdz 5 000 EUR ar 85-100% intensitāti; klasiskais vaučers – līdz 25 000 EUR ar 45-85% intensitāti)

Panākumu stāsts: "Sonarworks" ir skaņas kalibrēšanas programmatūra austiņām un skaļruņiem, ko var lietot gan mūzikas radītāji, gan klausītāji. 2019. gadā "Sonarworks" parakstīja vienošanos par 25 000 eiro vaučera saņemšanu, lai piesaistītu augsti kvalificētu darbaspēku inovatīva ''Development Kit'' algoritma izveidei.

Kā pieteikties: Ja uzņēmums kvalificējas atbalsta saņemšanai (to var pārbaudīt šeit), nepieciešams sagatavot dokumentus – tos var atrast šeit (iepazīšanās vaučerim) vai šeit (klasiskajam vaučeram). Kad pieteikuma dokumenti sagatavoti, tie e-dokumentu formā jānosūta uz e-pastu vai jāiesniedz LIAA birojā Pērses ielā 2, Rīgā.

Vairāk informācijas

12. Biznesa inkubatori

LIAA paspārnē izveidoti 14 biznesa inkubatori reģionos un Radošo industriju inkubators Rīgā, kas uzņēmumiem ļauj paātrināt izaugsmi to agrīnā attīstības stadijā. Ar LIAA inkubācijas atbalstu var līdzfinansēt tādus pakalpojumus kā testēšana, prototipēšana, tirgus izpēte, kā arī ekspertu konsultācijas. Jaunuzņēmumam tiek nodrošinātas arī biroja telpas, iespēja piedalīties vietējās izstādēs, kā arī pieteikties grantam. Kopējais inkubācijas periods nedrīkst pārsniegt 4 gadus.

Pieejamā finansējuma veids: Pakalpojumu līdzfinansējums (līdz 200 000 EUR), granti (līdz 10 000 EUR pakalpojumiem un līdz 5000 EUR aprīkojumiem un izejvielām).

Panākumu stāsts: "Grafomap" ir interneta veikals, kas ļauj izveidot individualizētu karti plakāta formā jebkurai ģeogrāfiskai vietai. Kā LIAA Radošo industriju inkubatora dalībniekam "Grafomap" tika nodrošinātas biroja telpas, kā arī uzņēmums saņēma līdzfinansējumu mārketinga aktivitātēm.

Kā pieteikties: Pārliecinieties, ka uzņēmums kvalificējas atbalsta saņemšanai. Tad atrodiet tuvāko biznesa inkubatoru šajā kartē, aizpildiet savu pieteikumu (pieejams šeit) un iesniedziet to izvēlētajam biznesa inkubatoram.

Vairāk informācijas

13. Sociālās uzņēmējdarbības programma

Sadarbībā ar Labklājības ministriju "Altum" piedāvā uzņēmumiem, kas veic sociālo uzņēmējdarbību, iespēju saņemt grantu uzņēmuma attīstībai un biznesa popularizēšanai. Lai kvalificētos granta saņemšanai, uzņēmumam jāiegūst sociālā uzņēmuma statuss.

Pieejamā finansējuma veids: Grants (līdz 20 000 EUR).

Panākumu stāsts: "BlindArt" ir sociālā biznesa platforma, kas pārdod neredzīgu un vājredzīgu cilvēku radītus darbus. 2018. gadā "Blindart" saņēma 20 000 eiro grantu, kas palīdzēja uzņēmumam augt un turpināt integrēt cilvēkus ar redzes traucējumiem darba tirgū.

Kā pieteikties: Vispirms nepieciešams pieteikties sociālā uzņēmuma statusam. Pēc tam jāaizpilda "Altum" pieteikšanās dokumenti un jāiesniedz tie "mans.altum.lv".

Vairāk informācijas

DOŠANĀS PASAULĒ

Plāno kļūt par pasaules vadošo uzņēmumu savā jomā? Lieliski! Lūk, kā varam palīdzēt nest uzņēmuma un Latvijas vārdu pasaulē.

14. Starptautiskās konkurētspējas veicināšana

Starptautiskās konkurētspējas veicināšana ir atbalsta programma, kas paredzēta plašam komersantu lokam, tai skaitā jaunizveidotiem uzņēmumiem. Uzņēmumiem tiek sniegts atbalsts ar individuālo stendu dalībai starptautiskās izstādēs, konferencēs un semināros, dalībai tirdzniecības misijās un Latvijas augstu valsts amatpersonu vizītēs ārvalstīs kā arī ražotņu un produktu atbilstības novērtēšanai.

Pieejamā finansējuma veids: Līdzfinansējums (ar 25% līdz 50% intensitāti).

Panākumu stāsts: "STROPS Technologies" ražo mobilās videonovērošanas sistēmas. Ar LIAA atbalstu uzņēmums ir apmeklējis vairākus drošības industrijas pasākumus ārzemēs, ieskaitot "IFSEC London" un "Security Essen". "STROPS Technologies" mājās atgriezušies ar jauniem kontaktiem un potenciāliem klientiem, kā arī par uzņēmumu rakstīts starptautiskajā presē.

Kā pieteikies: Sagatavojiet savu pieteikumu (vadlīnijas pieejamas šeit). Kad pieteikuma dokumenti sagatavoti, tie e-dokumentu formā jānosūta uz e-pastu vai jāiesniedz LIAA birojā Pērses ielā 2, Rīgā.

Vairāk informācijas

15. Izzini pasauli

Zināms arī kā "atbalsts dalībai izstādēs, konferencēs un tiešajās vizītēs ārvalstīs", šis atbalsta veids radīts jaunuzņēmumiem, kas izstrādā inovatīvus produktus. Katru gadu 100 uzņēmumiem tiek piedāvāts līdzfinansējums, lai piedalītos starptautiskos pasākumos, kā arī tiktos ar investoriem un partneriem ārvalstīs. Izdevumi, kas tiek segti, ietver lidojumu biļetes, izmitināšanu, dienas naudu, pasākumu biļetes un citas komandējuma izmaksas.

Pieejamā finansējuma veids: Līdzfinansējums (ar 70% intensitāti, līdz 4 000 EUR).

Panākumu stāsts: "Overly" rada pielāgotus paplašinātās (augmentētās) realitātes risinājumus uzņēmumiem un pasākumiem. Uzņēmums ir noslēdzis līgumu ar LIAA par atbalstu dalībai izstādēs, konferencēs un tiešajās vizītēs ārvalstīs.

Kā pieteikties: Plašāks apraksts pieejams šeit.

Vairāk informācijas

16. Eiropas Biznesa atbalsta tīkls (Enterprise Europe Network EEN)

Eiropas Biznesa atbalsta tīkls (Enterprise Europe Network – EEN) ir lielākais uzņēmējdarbības un inovācijas atbalsta kontaktpunktu tīkls pasaulē kurā darbojas 600 partnerorganizācijas vairāk kā 60 valstīs. Aptuveni 3000 EEN eksperti ikdienas sniedz konsultācijas atbildot uz specifiskiem uzņēmumu jautājumiem īpaši izceļot mazos un vidējos uzņēmējus (MVU).

EEN Latvija veicina starptautisko sadarbību palīdzot ar sadarbības partneru meklēšanu, sniedz konsultācijas par ārvalstu tirgiem, par likumdošanas un citiem uzņēmējdarbības aspektiem, informē par pieeju finansējumam inovācijas atbalstam.

Pieejamā finansējuma veids: Nav piemērojams.

Panākumu stāsts: SIA "Zekants" ražo kraukšķīgas cūku pupu uzkodas "Pupuchi". Uzņēmums meklēja grauzdēšanas mašīnas ražotāju, kas izvērsās par lielāku izaicinājumu, nekā gaidīts. Par laimi, ar EEN palīdzību uzņēmums spēja atrast uzticamu sadarbības partneri.

Kā pieteikties: Sazinieties ar EEN, lai uzzinātu vairāk par uzņēmumam atbilstošākajiem pakalpojumiem, un par iespēju izmantot sadarbības iespēju datu bāzi. Tāpat sekojiet jaunumiem EEN "Facebook" lapā un tīmekļa vietnes sadaļā "Pasākumi" – šeit apkopotas jaunākās ziņas par pasākumiem, piemēram, izstādēm, forumiem u.c., kā arī informācija par pieteikšanās procesu.

Vairāk informācijas

17. Eksporta kredīta garantija

Eksporta kredīta garantija ļauj eksportētājiem nodrošināt sevi pret ārvalstu klientu maksātnespēju vai ilgtermiņa maksājumu kavējumiem. Eksporta kredīta garantija sedz komerciālos riskus (riska segums līdz 90%), kā arī politiskos riskus (riska segums līdz 95%).

Pieejamā finansējuma veids: Nav piemērojams.

Panākumu stāsts: "SAF Tehnika" ir mikroviļņu datu pārraides iekārtu un mērierīču ražotājs, kura produkcija tiek eksportēta uz vairāk nekā 130 pasaules valstīm. "SAF Tehnika" ir nodrošinājusi savu uzņēmējdarbību ar "Altum" eksporta kredīta garantiju.

Kā pieteikties: Sazinieties ar "Altum" eksporta kredīta garantijas ekspertu – kontaktinformācija atrodama šeit. Lai uzzinātu savu kredīta garantijas prēmiju, var izmantot šo kalkulatoru.

Vairāk informācijas

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!