Foto: F64

Valsts pašreizējā rīcība, nenodrošinot mehānismu Inčukalna pazemes gāzes krātuves izmaksu segšanai pēc gāzes tirgus atvēršanas, izskatās pēc mēģinājuma mākslīgi samazināt pārvades un uzglabāšanas sistēmas operatora AS ''Conexus Baltic Grid'' cenu, šodien Latvijas Radio raidījumā ''Krustpunktā'' sacīja uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Aigars Kalvītis.

Pagājušā gada nogalē tika dibināts "Conexus Baltic Grid", kuram no ''Latvijas gāzes'' nodoti dabasgāzes uzglabāšanas un pārvades sistēmas aktīvi. Uzņēmuma lielākajiem pašreizējiem īpašniekiem savas daļas kompānijā jāpārdod līdz gada beigām, un Kalvītis atzīmēja, ka valsts pašreizējā rīcība, nenodrošinot mehānismu gāzes krātuves izmaksu segšanai pēc gāzes tirgus atvēršanas, izskatās pēc mēģinājumiem "nosist cenu" pirms pirmpirkuma tiesību iespējamās izmantošanas attiecībā uz šīm akcijām.

Uzņēmuma vadītājs norādīja, ka nevar runāt akcionāru vārdā, taču gadījumā, ja valsts plāno iegādāties šīs akcijas un pēc tam mainīt spēles noteikumus, var nākties rēķināties ar starptautisku tiesvedību.

"Conexus Baltic Grid" vēlas, lai tiktu paredzēts īpašs maksājums visiem patērētājiem, tādējādi ''socializējot'' jeb dalot Inčukalna pazemes gāzes krātuves uzturēšanas izmaksas, vai izmaksas kādā konkrētā apmērā tiktu iekļautas ''Conexus Baltic Grid'' tarifā.

Savukārt Ekonomikas ministrijas (EM) valsts sekretārs Jānis Patmalnieks atzīmēja, ka izraudzīts mehānisms, kurā Inčukalna gāzes krātuves izmaksas sedz tās lietotāji, nevis visi patērētāji.

Pēc viņa teiktā, ar šādu modeli iecerēts veicināt tirgotāju ienākšanu tirgū, kā arī ''Conexus Baltid Grid'' aktivitāti tajā, uzrunājot potenciālos klientus, lai gāze Inčukalna pazemes gāzes krātuvē tiktu glabāta un izmaksas segtas.

Savukārt Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) padomes locekle Rota Šņuka sacīja, ka regulators varētu vērtēt kādas daļas Inčukalna gāzes krātuves izmaksu iekļaušanu ''Conexus Baltic Grid'' tarifā.

Kā ziņots, kontekstā ar dabasgāzes tirgus atvēršanu, kas paredzēta 3.aprīlī, pagājušā gada nogalē tika dibināts ''Conexus Baltic Grid'', kuram no ''Latvijas gāzes'' nodoti dabasgāzes uzglabāšanas un pārvades sistēmas aktīvi. Kompānijas pamatkapitāls ir 39 786 089 eiro, kas sastāv no 39 786 089 akcijām viena eiro nominālvērtībā.

"Conexus Baltic Grid" lielākie īpašnieki ir Krievijas "Gazprom", Eiropas investīciju banku veidotais "Marguerite Fund", Vācijas "Uniper Ruhrgas International GmbH" ("Uniper") un "Itera Latvija". Kopumā jaunajam uzņēmumam ir 4839 akcionāri. Tostarp 34,1% kapitāldaļu pieder "Gazprom", 29,1% - "Marguerite Fund", 18,3 % - "Uniper", 16% - "Itera Latvija", bet pārējiem akcionāriem pieder 2,5% ''Conexus Baltic Grid'' daļu.

Pašreizējie ''Conexus Baltic Grid'' lielākie īpašnieki ir tādi paši, kādi ''Latvijas gāzei'', taču līdz šā gada beigām uzņēmums jāpārdod, lai tā akcionāri būtu ar ''Latvijas gāzes'' īpašniekiem nesaistītas personas. Tiesa gan, šī prasība neatteicas uz finanšu investoru "Marguerite Fund". Iespējas iegūt akcijas ''Conexus Baltic Grid'' vērtē arī Latvijas valsts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!