Nākamgad valsts budžeta iestādēs algas tiks maksātas ar komercbanku starpniecību, paredz valdībā otrdien pieņemtais lēmums par skaidras naudas izmaksu ierobežošanu. Tas nozīmē, ka vairāk nekā 100 tūkstoši valsts iestāžu darbinieki turpmāk algu nesaņems savas iestādes kasē, bet gan bankā vai bankomātā.
Lēmums paredz, ka līgumi ar komercbankām Finansu ministrijai jānoslēdz līdz 2000. gada 30. janvārim.

Lai gan Latvijas pašvaldību savienība, ar ko šis lēmums saskaņots, pret to nav iebildusi, pagastu pārstāvji jau izteikuši bažas, ka jaunā kārtība varētu sagādāt grūtības algu saņemšanai, jo banku pakalpojumi pieejami ne visur Latvijā. Valsts kase šo problēmu piedāvā atrisināt, iesaistot algu izmaksāšanā arī Latvijas pastu.

Valsts kase (VK) paredzējusi cenu aptaujas rezultātā izvēlēties dažas bankas ar plašāko filiāļu un bankomātu tīklu, kurām tiks dota iespēja veikt algu pārskaitīšanu. Taču iestāžu vadītāji varēs slēgt līgumus arī ar citām bankām. Par bankas pakalpojumiem — konta atvēršanu, kartes apkalpošanu u. c. — maksās valsts budžets, tāpēc jaunā algu maksāšanas sistēma neprasīšot no algu saņēmējiem nekādas papildu izmaksas, “Dienai” apgalvoja VK.

Valdības lēmums paredz, ka pāreja uz bezskaidras naudas norēķiniem valsts iestādēs tiks realizēta līdz 2001. gada vidum.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!