Foto: Pixabay
Aizvadītajā gadā Covid-19 pandēmijas ietekmē jauni uzņēmumi valstī reģistrēti piesardzīgāk, to skaitam esot zemākajam pēdējo 17 gadu laikā, liecina "Lursoft" dati. Vienlaikus likvidēto uzņēmumu skaits aizvien bijis lielāks nekā gada laikā reģistrēto jauno uzņēmumu. Tiesa, šāda dinamika 2020.gadā vērojama ne visos Latvijas reģionos.

Izņēmums ir Vidzeme, kur, neskatoties uz zemāku jaunu uzņēmumu skaitu nekā gadu iepriekš, jaunreģistrēto uzņēmumu tomēr bijis vairāk nekā likvidēto. "Lursoft" pētījuma dati atklāj, ka pagājušajā gadā Vidzemē reģistrēti 634 jauni uzņēmumi, kamēr likvidēti 582. Tas nozīmē, ka 2020.gada laikā Vidzemē kopējais uzņēmumu skaits audzis par 55 komersantiem.

Tikmēr Pierīgā likvidēto un jaunreģistrēto uzņēmumu skaits pērn bijis teju vienāds, Rīgā likvidēto uzņēmumu bijis par 56,83% vairāk nekā 2020.gadā reģistrēto jauno uzņēmumu, savukārt pārējo reģionu vidū vislielākais likvidēto uzņēmumu skaita pārsvars pār jaunreģistrētajiem bijis Latgalē. Šajā reģionā, pēc Lursoft apkopotās informācijas, 2020.gadā reģistrēti 711 jauni uzņēmumi, kamēr likvidēto bijis par 16,6% vairāk – 829.

Salīdzinot ar gadu iepriekš, Vidzeme pārējo reģionu starpā izceļas arī ar straujāko likvidēto uzņēmumu skaita kritumu. Gada laikā likvidēto uzņēmumu skaits Vidzemē sarucis par 46,06%. Kurzemē un Zemgalē šis kritums bijis nedaudz virs 30%, savukārt Latgalē izmaiņas, salīdzinot ar 2019.gadu, bijušas minimālas. Šeit likvidēto uzņēmumu skaits gada laikā samazinājies vien par 2,80%.

Analizējot datus par aizvadītajā gadā Vidzemē reģistrētajiem jaunajiem uzņēmumiem, redzams, ka populārākās nozares, kurās pērn šajā reģionā visbiežāk darbību uzsākuši jauni uzņēmumi, ir mazumtirdzniecība, sauszemes un cauruļvadu transports, kā arī specializētie būvdarbi. Vēl starp TOP 5 populārākajām nozarēm iekļuvusi arī mežsaimniecība un mežizstrāde, kā arī lauksaimniecība. Jānorāda, Vidzemē šobrīd visvairāk uzņēmumu reģistrēti lauksaimniecības, tirdzniecības un apstrādes rūpniecības sektoros.

No 16,9 tūkstošiem uzņēmumu, kas šobrīd reģistrēti Vidzemē, 2002 uzņēmumi reģistrēti Madonas novadā, 1760 – Valmieras, bet 1654 – Cēsu novadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!