Foto: Publicitātes foto
Latvijā bāzētais dāņu uzņēmums "M.P. Socks" uzstādījis lielāko saules paneļu parku Zemgalē – uz kompānijas zemes un jumta kopā ir 708 šādi paneļi.

To kopējā sistēmas jauda ir 262 kW. Saules paneļi gada laikā saražos 258 000 kWh zaļās elektroenerģijas, kas ir ~ 32% no ražotnes gada kopējā elektroenerģijas patēriņa.

Nākamajos 10 gados “M.P. Socks” ietaupīs 239 tūkst. eiro elektroenerģijas izmaksās un atmosfērā nenonāks 729,6 tonnas CO2 izmešu.

“M.P. Socks” ir dāņu uzņēmums, kas specializējas augstākās kvalitātes zeķu un zeķubikšu ražošanā. 2009. gadā “M.P. Socks” sāka savas ražotnes pārcelšanu no Dānijas uz Smārdes pagasta Durbi, radot vairāk nekā 80 jaunu darba vietu. Ražotnē ir 160 pilnībā automātiskas adīšanas iekārtas, kas katru gadu saražo 6 miljonus zeķu pārus un zeķubikšu. Gandrīz visa no Latvijā saražotās produkcijas tiek eksportēta. Uzņēmuma “M.P. Socks” neto apgrozījums 2020. gadā sasniedza 1,9 milj. eiro.

“Mūsu prioritāte ir procesu optimizācija ar mērķi pēc iespējas mazināt ražošanas ietekmi uz vidi un CO2 izmešu daudzumu. Uzņēmums ir apņēmības pilns līdz 2030. gadam sasniegt CO2 neitralitāti un uzstādītais saules parks ir viens solis tuvāk tam, lai sasniegtu šo mērķi,” skaidro Inta Jasoviča, SIA „M.P. Socks” vadītāja Latvijā.

Projekta ietvaros uzstādītā saules paneļu sistēma uzņēmumam atmaksāsies 7 gados. Saules paneļi uzņēmums gada laikā elektroenerģijas izmaksās ļaus ietaupīt vairāk nekā 23,9 tūkst. eiro. Turklāt parkam nav nepieciešami papildu ieguldījumi un tā uzturēšanas izmaksas gandrīz nav.

Gandarījumu par iespēju sadarboties pauž “AJ Power” uzņēmumu grupas vadītājs Roberts Samtiņš. “Šis projekts ir vēl viens piemērs pozitīvām pārmaiņām Latvijas uzņēmējdarbībā, kur priekšzīmi rāda Ziemeļvalstu uzņēmumi,” viņš saka. "AJ Power" piedāvā integrētus enerģētikas pakalpojumus - elektroenerģijas, dabasgāzes tirdzniecību, enerģētikas un saules enerģijas projektu īstenošanu, ka arī dabas resursu nodokļa apsaimniekošanas sistēmu. "AJ Power" uzņēmumu grupas apgrozījums 2019. gadā bija 83 miljoni eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!