Foto: LETA

Patlaban pārtikas ražotājiem Latvijā bieži vien pietrūkst vietējo izejvielu dažādu produktu ražošanai, tādēļ likumsakarīgi tiek iepirktas importa izejvielas, līdz ar to nav pamatoti biedrības "Zemnieku saeima" pārstāves Mairas Dzelzkalējas izteikumi par to, ka zīmols "Bordo karotīte" nepārstāv Latvijas produktus, paziņojumā medijiem norādījusi Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas vadītāja Ināra Šure.

""Bordo karotīte" tiek piešķirta tiem pārtikas uzņēmumiem, kuri ražo paaugstinātas kvalitātes produktus un pilnu produkta ražošanas ciklu veic Latvijā. Tie ir uzņēmumi, kas nodrošina ar darba vietām Latvijas iedzīvotājus, tie ir uzņēmumi, kas maksā valstij nodokļus, tie ir uzņēmumi, kas veicina Latvijas eksportu. Vai tiešām "Zemnieku saeima" uzskata, ka, piemēram, "Pure Chocolate" ražotās šokolādes konfektes nav Latvijas produkts?" norāda Šure.

Viņa atzīst, ka Latvijas pārtikas ražotāji labprāt vairāk izmantotu kvalitatīvas vietējās izejvielas, bet ir dažādi subjektīvi un objektīvi iemesli, kādēļ to nevar izdarīt.

"Pirmkārt, atsevišķas izejvielas Latvijā nemaz neaudzē, tādēļ uzņēmēji ir spiesti tās ievest. Otrkārt, Latvijā ir izteikta lauksaimniecības produkcijas sezonalitāte, tādēļ nav iespējams nodrošināt regularitāti. Treškārt, zemnieki bieži vien nespēj pietiekamā apjomā un kvalitātē piegādāt attiecīgās izejvielas. Ceturtkārt, zemniekiem ir jāsaprot, ka viņu un pārstrādātāju starpā valda biznesa attiecības, kurā ir noteikti konkrēti piegādes termiņi, lai varētu plānot ražošanu," norāda LPUF vadītāja.

Viņa arī norāda, ka "Bordo karotīte", kā arī "Zaļās karotītes" mērķi ir veicināt kvalitatīvas vietējās izcelsmes pārtikas pieejamību vietējā tirgū, pārtikas produktu ražotāju atbalstīšana, kā arī vietējo preču un pakalpojumu iepirkuma īpatsvara palielināšana publiskajos iepirkumos.

"Mēs ļoti ceram, ka pašreizējā situācijā, kad ir svarīgi veicināt vietējo patēriņu, vietējie zemnieki un ražotāji sadarbosies, lai popularizētu vietējo produkciju un ražotājus, jo tas ir abu pušu interesēs," norādīts LPUF paziņojumā presei.

Kā ziņots, gan "Zemnieku saeima", gan arī Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācija norādījusi, ka situācijā, kad Krievijas embargo iespaidā pastiprināti ir nepieciešama reklāma vietējo produktu patēriņam, nav atbalstāma zīmola "Bordo karotīte" ieviešana, kas nozīmētu importēto izejvielu reklāmu. Tā vietā būtu jāizvērš vienota, eiro ieviešanai līdzīga kampaņa vietējo produktu atbalstam.

Valdība 12.augustā pieņēma lēmumu par pārtikas kvalitātes shēmu, kas paredz ieviest Latvijas pārtikas kvalitātes zīmi "Bordo karotīte", kas nozīmēs, ka produkta izejvielas tiek ievestas, bet pārstrādes process veikts Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!