Foto: DELFI

Tā vietā, lai rastu iespēju novirzīt finanšu līdzekļus lauku ceļu sakārtošanai, Zemkopības ministrija (ZM) pārāk lielus līdzekļus - 12 miljonus latu - atvēlējusi lauksaimniecības zemju apmežošanai papildus jau iepriekš paredzētajiem 15 miljoniem mežu ekoloģiskās vērtības uzlabošanai, informēja biedrības "Zemnieku saeima" pārstāvji.

Kā uzskata lauksaimnieki, finansējumu lietderīgāk būtu novirzīt lauku ceļu sakārtošanai, nevis turpināt apmežot lauksaimniecībā izmatojamās zemes.

"Uz šim zemēm var attīstīt dažādu lauksaimniecisko darbību, tai skaitā gaļas lopkopību, par kuras attīstīšanas veicināšanu ZM iestājas. Šis lēmums par līdzekļu piešķiršanu lauksaimniecības zemju apmežošanai ir pretrunā ar ZM deklarēto mērķi - atdot lauksaimnieciskajā ražošanā vēl vismaz 500 000 hektāru zemju," norādīja biedrībā.

Tāpat "Zemnieku saeima" akcentēja, ka iepriekš pašvaldības, zinot kritisko ceļu stāvokli laukos, kopīgi ar lauksaimnieku organizācijām un zemkopības ministri lēmušas, ka Lauku attīstības programmā paredzētie līdzekļi ir jānovirza tieši lauku ceļu sakārtošanai, īpaši pievēršot uzmanību tiem ceļiem, ko izmanto lauksaimniecības produkcijas ražotāji.

"Sākotnēji šim pasākumam bija plānots novirzīt 60 miljonus latu, bet patlaban paredzēti vien 40 miljoni, par kuriem, pēc Satiksmes ministrijas aprēķiniem, var sakārtot ceļus līdz nedaudz vairāk kā 50 zemnieku saimniecībām. Tā vietā, lai domātu par ieguvumu visiem lauku iedzīvotājiem un lauksaimniecības produkcijas ražotājiem, ZM vēlas novirzīt ievērojamus līdzekļus valsts mežiem un ārvalstu investoriem," norādīja biedrības pārstāvji.

Kā ziņots, saskaņā ar Valsts meža dienesta datiem mežu platības Latvijā ir 3 007 260 hektāri, no kuriem valstij pieder 1 496 825 hektāri, pārējie - privātīpašumā. Pēc Valsts zemes dienesta apkopotās informācijas, laika posmā no 2006.gada līdz 2011.gadam lauksaimniecībā izmantojamā zemes platības ir samazinājušās par 512 711 hektāriem, savukārt meža platības ir pieaugušas par 657 067 hektāriem

"Zemnieku saeima" dibināta 1999.gadā, apvieno 894 biedrus, kuri kopumā apsaimnieko vairāk nekā 500 000 hektāru zemes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!