Foto: F64
Pasaules enerģētikas komiteja, vērtējot Latvijas enerģētikas ilgtspējas indeksu, to ierindojusi 15.vietā, kas krietni apsteidz Igauniju un Lietuvu, trešdien konferencē "Energoapgādes drošība šodien un nākotnē" sacīja Latvijas energokompānijas "Latvenergo" valdes priekšsēdētājs Āris Žīgurs.

Viņš klāstīja, ka Lietuva šajā indeksā ieņem 28.vietu, savukārt Igaunija – 73.vietu. "Latviju apsteidz tikai tādas Rietumeiropas valstis kā Šveice, Zviedrija, Francija, Vācija, Somija un Lielbritānija un citas. Būt tik augstā vietā ir patiess gods," teica Žīgurs.

"Latvenergo" vadītājs norādīja, ka šāds vērtējums apliecina kompānijas elektroenerģijas ģenerējošā portfeļa, ko veido Daugavas kaskādes hidroelektrostacijas (HES) un Rīgas termoelektrostaciju – TEC1 un TEC2 –, ilgtspēju.

Žīgurs informēja, ka šogad plānots turpināt Rīgas TEC2 otrās kārtas rekonstrukciju, kā arī turpināt Daugavas HES hidroagregātu rekonstrukciju. "No kopumā 23 hidroagregātiem nākotnē paredzēts rekonstruēt vēl 11 Daugavas HES hidroagregātu, kas dos saražotās elektroenerģijas apmēru pieaugumu," viņš pavēstīja.

Žīgurs arī pozitīvi novērtēja virzību Lietuvā plānotās Visaginas atomelektrostacijas projektā. Tiesa, viņš norādīja, ka iesaistīšanās šajā projektā būtu daudz mazāk riskanta, ja elektroenerģijas cena nākotnē būtu augstāka.

"Latvenergo" valdes priekšsēdētājs uzsvēra arī koncerna investīcijas Eiropas Savienības līdzfinansētajā Kurzemes loka projektā, kura kopējās izmaksas ir 140 miljoni latu.

Rīgā trešdien notiek laikraksta "Dienas Bizness", "Latvenergo" un Latvijas Elektroenerģētiķu un energobūvnieku asociācijas kopīgi rīkotā konference "Energoapgādes drošība šodien un nākotnē".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!