Foto: stock.xchng

Latvija līdz šim nopelnījusi 198,1 miljonu eiro (139,2 miljonus latu) no brīvo CO2 emisiju vienību pārdošanas, piektdien seminārā par atjaunīgo energoresursu politiku pastāstīja Latvijas energoapgādes kompānijas "Latvenergo" valdes priekšsēdētājs Āris Žīgurs.

Viņš norādīja, ka pašlaik CO2 emisijas kvotu tirgū piedāvājums pārsniedz pieprasījumu un cena ir ļoti zema – aptuveni septiņi eiro par tonnu. "Latvija līdz šim nopelnījusi 198,1 miljonu eiro, pārdodot brīvās CO2 emisiju vienības. Taču patlaban piedāvājums pārsniedz pieprasījumu un cena ir ļoti zema – septiņi eiro par tonnu. Tāpat nav skaidra kvotu turpmākā situācija, CO2 tirgus nav likvīds, un tas ir atkarīgs no politiskiem lēmumiem," sacīja Žīgurs.

Tāpat viņš atzina, ka zemā CO2 emisiju kvotu cena nemudina veikt ieguldījumus atjaunojamo energoresursu tehnoloģijās.

Saskaņā ar "Latvenergo" valdes priekšsēdētāja teikto CO2 emisijas kvotu tirgū pašlaik ir tādas problēmas kā pārmērīgs kvotu kopējais apmērs, liels cenu svārstīgums, grūti mērāms CO2 emisiju samazinājums, kas rada krāpniecības un organizētās noziedzības iesaistes riskus, kā arī cenu stagnācija un to samazināšanās zem 10 eiro līmeņa.

Jau vēstīts, ka piektdien Rīgā notika seminārs "Enerģētikas politika Latvijā un Eiropā – attīstības scenāriji Latvijas interesēs".

"Latvenergo" ir Latvijas valstij piederošs energoapgādes komersants, kas nodarbojas ar elektroenerģijas un siltumenerģijas ražošanu un tirdzniecību, kā arī sniedz telekomunikāciju un informācijas tehnoloģiju pakalpojumus. "Latvenergo" koncernā ietilpst "Latvenergo" un pieci meitasuzņēmumi ‒ "Sadales tīkls", "Latvenergo Kaubandus", "Latvenergo Prekyba", "Liepājas enerģija" un "Latvijas elektriskie tīkli".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!