Šā gada inovatīvo biznesa plānu konkurss "Ideju kauss 2009", kas norisinās Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras "Inovatīvās uzņēmējdarbības motivācijas programmas" ietvaros ar ERAF un ES atbalstu, tuvojas finālam. Žūrija, kurā piedalījās Biznesa augstskolas "Turība", biedrības "Līdere", Rīgas Ekonomikas augstskolas Mentoru kluba un citu organizāciju pārstāvji, kā arī pieredzējuši uzņēmēji noteikusi 12 finālistus, kas sacentīsies par galvenajām balvām – naudas prēmijām biznesa uzsākšanai.

Veiksmīgāko ideju vidū ir:
- Aleksandrs Adamovičs – "Super Power" tehnoloģijas izstrāde un virzīšana tirgū;
- Andris Zvejsalnieks – jauna veida ātro uzkodu (pildmaizīšu) piedāvājums;
- Anita Līce – reģionu transporta informācijas sistēmas izstrāde;
- Arvis Pizelis – tiešsaistes kameru pārraides internetā;
- Boriss Batirevs – 21. gadsimta klaviatūras izstrāde un ieviešana tirgū;
- Deniss Bezrukovs – bezkontakta ģenerators velosipēdiem;
- Dmitrijs Kačalovs – saistzoles no bērzu tāss;
- Modris Megnis – Eiropā unikālas degvielas un kaitīgo izmešu (CO2) patēriņa samazināšanas iekārtas "Cell Tech" ražošana;
- Māris Driķis – efektīvu siltumizolācijas paneļu ražošana;
- Vēsma Lukstiņa – zupu automāta izveide un ieviešana tirgū;
- Zane Lase-Lasmane – individualizētu somu ražotne;
- Artūrs Filatovs – autortiesību objektu aizsardzības sistēma globālajos datu apmaiņas tīklos.

Kopumā šogad konkursam "Ideju kauss" tika iesniegts rekordliels pieteikumu skaits – 559 idejas. No tām otrajā kārtā tika 204, kuru autori varēja piedalīties virknē semināru un apmācību, apgūstot biznesa plānu izstrādi, finanšu plānošanu un grāmatvedību, ražošanas procesu organizēšanu, uzņēmuma mārketingu un citas zināšanas, kas nepieciešamas jaunā biznesa attīstīšanai.

Konkursa rīkotāji ir īpaši gandarīti, ka tā dalībnieku vidū šogad bijuši gan iepriekšējo gadu konkursu uzvarētāji ar jaunām, inovatīvām biznesa idejām, gan Latvijas iedzīvotāji, kas patlaban dzīvo ārvalstīs. Vairāki no viņiem uzsvēruši, ka labprāt atgrieztos Latvijā, taču tam nepieciešams papildu stimuls – piemēram, iespēja radīt un attīstīt pašam savu biznesu.

Konkursa apbalvošanas ceremonija norisināsies 22. decembrī, kad tiks paziņoti uzvarētāji. Pirmās vietas ieguvējs saņems 5000 latu, otrās vietas – 3000, bet trešās vietas – 1000 latu biznesa uzsākšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!