Foto: LETA

Nelikumīga mežizstrāde Latvijā nav aktuāla problēma, pauda Zemkopības ministrijas (ZM) Meža departamenta direktors Arvīds Ozols.

Viņš teica, ka arī mežu īpašnieki kļūst arvien izglītotāki un ilgtspējīgāk domājoši, saprotot, ka mežs ir viņu ģimenes vērtība. Latvijā diezgan efektīvi strādā arī koksnes plūsmas uzraudzības sistēma.

"Tā [nelikumīga mežizstrāde] nav aktuāla problēma. Par nelikumīgu to var saukt arī tad, ja nav pilnībā ievērota procedūra kaut vai nezināšanas vai kļūdas dēļ. Mūsdienās gan ir vieglāk nozagt jau nozāģētos kokus pie ceļa, nekā pašam naktī iet un zāģēt," sacīja Ozols.

Komentējot izmaiņas pieprasījumā dažādos kokmateriālu segmentos, viņš norādīja, ka pieprasījums mainās visu laiku. Pārdot var visu, bet jautājums ir, par kādu cenu. Latvijas izaicinājums ir atrast, ko iesākt ar mazvērtīgo jeb lapu koku koksni, taču pozitīvi vērtējams tas, ka attīstās tehnoloģijas, lai lapu koksni pārstrādātu.

Viņš atzina, ka Latvijā saražotie kokmateriālu apjomi ir mikroskopiski mazi uz kopējā pasaules fona, tomēr vienlaikus viņš atzina, ka Latvija ir lielākais granulu eksportētājs Eiropas Savienībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!