Foto: F64
Ekonomikas ministrijā tiek apsvērts piedāvājums būtiski samazināt pašlai Saeimā apspriestā vienotā mikrouzņēmumu nodokļa likmi, otrdien vēsta laikraksts "Dienas Bizness" (DB), atsaucoties uz neoficiāliem avotiem.

Oficiāli ministrijā laikrakstu informēja, ka diskusijas par šo jautājumu vēl turpinās. Pašlaik paredzēts, ka likmes apmērs būs 20% no apgrozījuma, turklāt, ja uzņēmuma apgrozījums būs lielāks par 70 tūkstošiem latu, likme būs lielāka.

Saeimas Budžeta komisija un Saeima tā saukto vienotā nodokļa likumu un ar to saistītos grozījumus jau ir atbalstījušas, vienlaikus informējot, ka mikrouzņēmuma nodokļa principus grasās vēl būtiski mainīt. Priekšlikumus iespējams iesniegt līdz šīs nedēļas beigām, tomēr pašlaik Saeimas atbildīgā komisija nav saņēmusi nevienu priekšlikumu, informē DB.

Laikraksts norāda, ka līdz šim pret mikrouzņēmuma nodokļa ieviešanu tā pašreizējā likuma redakcijā viedokli paudušas teju visas ieinteresētās puses. No darba ņēmēju redzes punkta jaunais nodoklis varētu būt krietni neizdevīgāks, jo atšķirtos mikrouzņēmumos strādājošo sociālās garantijas. Šāda situācija, iespējams, pat būtu pretrunā ar Satversmi, kas savukārt draudētu ar likuma apstrīdēšanu Satversmes tiesā. Turklāt arī uzņēmējiem galvenokārt jaunais nodoklis izrādītos neizdevīgāks par pašlaik spēkā esošajiem. Kā būtiskākais ieguvums tiek minēta administrēšanas un nodokļu nomaksas vienkāršošana, kas varētu mudināt bez darba palikušos uzsākt savu biznesu, atgādina DB.

Aicinājumu samazināt paredzēto vienotā nodokļa likmi izteikuši arī citi, piemēram, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras juridiskais direktors Jānis Endziņš. Viņš DB norādījis, ka, pamatojoties uz VID datiem par 2008. gadu, firmas, kas atbilst mikrouzņēmumu kritērijiem (apgrozījums līdz 70 tūkstošiem latu, darbinieku skaits ne lielāks par pieciem un citi), kopā sociālajās iemaksās, uzņēmuma ienākumu nodoklī un iedzīvotāju ienākuma nodoklī maksāja ap 12,3% no apgrozījuma. Tādējādi jaunais nodoklis reti kuram uzņēmumam liksies pievilcīgs. Endziņš arī uzskata, ka jāsamazina ierobežojumi mikrouzņēmumiem. Pašlaik paredzēts, ka vienam cilvēkam varēs piederēt tikai viens mikrouzņēmuma nodokļa maksātājs, darbinieku skaits nedrīkstēs būt lielāks par pieciem, darba samaksa nevarēs pārsniegt 500 latus.

DB argādina, ka mikrouzņēmumu likumprojektu paketi Saeima ir atzinusi par steidzamu, jo to darīt aicinājis premjerministrs Valdis Dombrovskis (JL). Viņš bijis arī vienotā nodokļa ieviešanas iniciators.

Pašreizējā redakcijā likumprojekts paredz, ka mikrouzņēmuma nodokli varēs sākt maksāt ar nākamo gadu. DB atgādina, ka kopš šā mēneša sākuma jaunu uzņēmumu veidošana atvieglota arī citādi: tagad iespējams reģistrēt arī sabiedrību ar ierobežotu atbildību (SIA) ar mazāku pamatkapitālu nekā 2000 latu, kas bija līdzšinējā prasība. Lai gan mikro SIA un topošais mikrouzņēmuma nodoklis nav tieši saistīti jauninājumi, tomēr tie ir vērsti uz uzņēmējdarbības uzsākšanas veicināšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!