Foto: EPA/LETA
Valsts budžeta deficīts šī gada pirmajos četros mēnešos bija 246 miljoni latu, liecina Valsts kases operatīvie dati par valsts budžeta izpildi, informēja Finanšu ministrija.

Valsts pamatbudžeta ieņēmumi šī gada pirmajos četros mēnešos bija 914,7 miljoni latu, savukārt izdevumi – 945,7 miljoni latu, līdz ar to izveidojies finansiālais deficīts – 31 miljons latu.

Savukārt speciālā budžeta ieņēmumi bija 374,1 miljoni latu, bet izdevumi – 589,1 miljons latu, līdz ar to izveidojies finansiālais deficīts – 215 miljoni latu.

Aprīlī valsts pamatbudžeta ieņēmumi bija 241,8 miljoni latu, bet izdevumi sasniedza 216,4 miljonus latu, finansiālais pārpalikums bija 25,4 miljons latu. Valsts speciālā budžeta aprīļa ieņēmumi sasniedza 92,8 miljonus latu, izdevumi – 182,3 miljonu latu, veidojot finansiālo deficītu – 89,5 miljonu latu apjomā. Valsts budžeta deficīts aprīlī sasniedza 64,1 miljonu latu.

Budžeta likumā paredzēti ieņēmumi 3 862 343 900 latu apmērā, bet izdevumi - 4 386 366 868 latu apmērā, un deficīts plānots aptuveni 524 miljonu latu apmērā.

FM jau aprīļa beigās norādīja, ka salīdzinājumā ar decembrī pieņemto budžeta likumu pašlaik valsts konsolidētā budžeta izdevumu plāns jau palielināts par 216,8 miljoniem latu uz deficīta pieauguma rēķina. No tā 184,6 miljoni latu ir papildu izdevumi ieturēto pensiju atmaksai saskaņā ar Satversmes tiesas (ST) lēmumu un 12,3 miljoni latu kompensācijas pašvaldībām par neiekasēto iedzīvotāju ienākuma nodokli.

Savukārt par 19,9 miljoniem latu valsts tēriņi palielinājušies, jo ministrijām un valsts iestādēm ļauts izlietot kopš pērnā gada kontos atlikušo ārvalstu finanšu palīdzību un pašu ieņēmumu līdzekļus. Tādejādi valsts izdevumu kopsumma pieaugusi, palielinot arī budžeta deficītu.
Turklāt FM prognozē valsts konsolidētā budžeta deficīta pieaugumu 22,9 miljonu latu apmērā, lai izpildītu ST spriedumu par izdienas pensiju atmaksu, kam vajadzīgi 5,5 miljoni latu. Savukārt 17,4 miljoni latu būs vajadzīgi Sociālā drošības tīkla papildu izdevumiem.

Taču tai pat laikā FM uzsver, ka pašlaik budžeta deficīts, lai arī rada bažas, vēl nenoved pie nepieciešamības budžetu grozīt. Tāpat spēkā paliks ar starptautiskajiem aizdevējiem noteiktais šī gada budžeta deficīts 8,5% apmērā no iekšzemes kopprodukta - to nemaz nedrīkst mainīt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!