Foto: F64
No 2012.gada budžeta projektam iesniegtajiem vairāk nekā 200 priekšlikumiem, kuru atbalstīšana prasītu papildu 173 miljonus latu, valdība atbalstīja vairākus desmitus par kopumā aptuveni pusmiljonu latu, portālu "Delfi" informēja Finanšu ministrijā (FM).

Par 2012. gada valsts budžeta likumprojekta paketē iekļautajiem likumprojektiem tika saņemti 225 priekšlikumi, no kuriem atbalstīti 69 un kā alternatīvi vēl tiek virzīti 28 Ministru kabineta priekšlikumi.

Budžeta projektam ministrijas un centrālās institūcijas iesniedza kopumā 73 priekšlikumus, kas galvenokārt bija saistīti ar pārdalēm starp valsts budžeta programmām. Tai skaitā Eiropas Savienības fondu projektu īstenošanai, kā arī pieprasījumus par pārdalēm no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem 2012. gadam plānotajiem 17 miljoniem latu.

Vēl iesniegti 30 Saeimas deputātu un frakciju priekšlikumi par kopējo summu 173,7 miljoni latu. 10 priekšlikumos kā finansēšanas avots ir norādīta valsts parāda vadības izdevumu samazināšana 113,6 miljonu latu apmērā, bet četri priekšlikumi ir saistīti ar valsts budžeta deficīta palielināšanu 55,9 miljonu latu apmērā. Valdība neatbalstīja nevienu priekšlikumu, kas 2012. gadā radītu valsts budžeta deficīta pieaugumu, norāda FM.

Nepalielinot plānotā valsts budžeta deficīta apmēru, valdība lēma no 2012. gada budžeta līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem uz nozaru ministriju budžetu rēķina pārdalīt 436 800 latu.

236 000 latu nākamgad tiks atvēlēti Valsts zemes dienestam (VZD) kadastra datu precizēšanai attiecībā uz dzīvojamo māju palīgēkām, VZD rīcībā esošo pilnās tehniskās inventarizācijas datu digitalizācijai un Zemesgrāmatu datu sinhronizācijai ar kadastra datiem. Vēl valdība akceptēja Kultūras ministrijas lūgumu nākamā gada budžetā atvēlēt 282 000 latu Rīgas gatavošanai Eiropas kultūras galvaspilsētas statusam 2014.gadā. Tam prasītā summa pārdalīta no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem.

Tāpat valdība atbalstīja Saeimas deputātu iesniegtos priekšlikumus 12 800 latu apmērā, piešķirot dotāciju Latvijas Ārpolitikas institūtam un papildu finansējumu Satversmes tiesai publisko sēžu nodrošināšanai. Saeimas deputātu divu iesniegto priekšlikumu vietā valdība atbalstīja alternatīvus priekšlikumus, proti, 5000 latu piešķirot Latvijas Nacionālo partizānu apvienībai un tikpat - Latvijas Nacionālo karavīru biedrībai.

Finanšu ministrs Andris Vilks (V) preses konferencē skaidroja, ka valdības akceptētie priekšlikumi nepalielinās budžeta deficītu, jo valstij joprojām ir saistoša starptautiskā aizdevuma programma, kas paredz stingru fiskālu disciplīnu.

Valdība noraidīja ne tikai Saeimas opozīcijā esošo partiju iesniegtos priekšlikumus, bet arī dažas pozīcijas ieceres. Piemēram, atbalstu neguva nacionālās apvienības "VL!- TB/LNNK" priekšlikums divreiz palielināt palīgēku, tostarp šķūnīšu, platību, sākot ar kuru no nākamā gada piemērojams nekustamā īpašuma nodoklis (NĪN).

Tāpat noraidīts vēl viens šī politiskā spēka priekšlikums – piemērot daudzbērnu ģimenēm 50% NĪN atlaidi. Premjers Valdis Dombrovskis (V) preses konferencē pēc valdības sēdes gan piebilda, ka pašvaldības jau tagad var piemērot nodokļa atlaides.

Valdības otrdien akceptētie priekšlikumi 2012. gada budžeta projekta otrajam lasījumam tiks iesniegti Saeimā, kur atbildīgā komisija turpinās vērtēt likumprojektu un tā priekšlikumus. Ceturtdien budžeta projektu plānots steidzamības kārtā skatīt otrajā un galīgajā lasījumā.

Jau ziņots, ka Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija 2012.gada valsts budžeta projektam kopumā saņēmusi vairāk nekā 200 priekšlikumus. Saeima pagājušajā ceturtdienā pirmajā lasījumā atbalstīja 2012.gada valsts budžetu un to pavadošos likumprojektus.

Nākamā gada budžeta projekts paredz par 250 miljoniem latu lielākus ieņēmumus un pa aptuveni 114 miljoniem latu lielākus izdevumus nekā šogad; no iedzīvotāju ienākuma nodokļa valdība nākamgad plāno iekasēt par aptuveni 60 miljoniem latu vairāk nekā šogad, bet budžeta deficīts plānots ne lielāks par 2,5% no iekšzemes kopprodukta (IKP).

Nākamgad pirmo reizi kopš 2004.gada valsts pamatbudžetā būs pārpalikums, nevis deficīts, ieņēmumi pārsniegs izdevumus par 8,9 miljoniem latu. Savukārt sociālā budžetā joprojām būs deficīts – 133,8 miljonu latu.

Projekts paredz nākamgad valsts budžeta ieņēmumus 4,516 miljardu latu apmērā, kas ir par aptuveni 0,25 miljardiem latu jeb 6% vairāk nekā šogad. Izdevumi nākamgad plānoti 4,64 miljardu latu apmērā jeb par aptuveni 114 miljoniem latu jeb 2,4% mazāki nekā šogad. Kopumā nākamā gada konsolidētais budžeta deficīts būs aptuveni 125 miljoni latu.

Valsts pamatbudžeta ieņēmumi 2012. gadā ir prognozēti 3,26 miljardu latu apmērā, bet izdevumi plānoti 3,25 miljardu latu apmērā, tādējādi valsts pamatbudžetā plānots pārpalikums 8,9 miljonu latu apmērā. Valsts pamatbudžeta izdevumu samazinājums, salīdzinot ar 2011. gada plānu, ir 93,2 miljoni latu jeb 2,8%.

Savukārt valsts speciālā sociālās apdrošināšanas budžeta ieņēmumi un izdevumi prognozēti attiecīgi 1,26 miljardu latu un 1,4 miljardu latu apmērā, bet deficīts 133,8 miljonu latu apmērā. Valsts speciālā budžeta ieņēmumus galvenokārt veido valsts sociālās apdrošināšanas iemaksu ieņēmumi. Valsts speciālā budžeta izdevumu samazinājums pret 2011. gada plānu (ar grozījumiem) ir 20,5 miljoni latu jeb 1,4%.

Budžeta sagatavošanai izmantota iekšzemes kopprodukta (IKP) prognoze 14,44 miljardu latu apmērā. Šogad budžetā IKP prognoze ir 13,13 miljardi latu.

Atbilstoši ES metodoloģijai budžeta deficīts pēc Finanšu ministrijas aplēsēm būs 2,1% no IKP, savukārt saskaņā ar aizdēvēju novērtējumu – 2,5% IKP.

Budžeta projekts arī paredz, ka dotācijas pašvaldībām plānotas 210,69 miljonu latu apmērā – par aptuveni pieciem miljoniem latu mazāk nekā šogad. Projekts arī paredz noteikt maksimālo valsts parādu gada beigās pēc nomināla 6,2 miljardu latu apmērā. Šogad maksimālais parāds noteikts 6 miljardu latu apmērā.

Lauku attīstības fonda garantijām plānots atvēlēt tikpat cik šogad – 44 miljonus latu. Izglītības un zinātnes ministrijai finansējums studējošo un studiju kredītu dzēšanai 1 396 174 latu apmērā būs šī gada līmenī.
Budžeta projekts nosaka, ka iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) ieņēmumu sadalījums starp valsts budžetu un pašvaldību budžetiem ir šāds: pašvaldību budžetiem 80% apmērā un valsts budžetam 20% apmērā.

Iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksātāja mēneša neapliekamais minimums tāpat kā šogad būs 45 lati, un iedzīvotāju ienākuma nodokļa atvieglojums par apgādībā esošu personu — 70 lati mēnesī. Kopumā budžetā prognozēts, ka nākamgad IIN ieņēmumi būs 649,726 miljoni latu. Šogad IIN prognoze bija 590,4 miljoni latu.

ES politiku instrumentu un pārējās ārvalstu finanšu palīdzības finansēto un līdzfinansēto projektu un pasākumu īstenošanai 2012. gadā ir paredzēts finansējums 993,9 miljonu latu apmērā jeb 30,6% no kopējiem valsts pamatbudžeta izdevumiem.

Budžeta projekts paredz, ka 2012.gadā budžeta deficīts nepārsniedz 2,5% no iekšzemes kopprodukta. Iecerēts, ka 2013.gadā nepārsniegs 1,9% no IKP un 2014.gadā - 1,1% no IKP.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!