Foto: AFP/Scanpix
Finanšu ministrija (FM) sagatavojusi grozījumus likumā par nekustamo īpašumu nodokli (NĪN), lai noteiktu vienotus principus, kas pašvaldībām jāievēro, nosakot nodokļa likmes, tostarp grozījumi paredz piemērot NĪN atlaidi 50% apmērā daudzbērnu ģimenēm.

FM atgādina, ka NĪN likums paredz pašvaldībām tiesības noteikt maksimālo likmi līdz 1,5% no nekustamā īpašuma kadastrālās vērtības, savukārt virs 1,5% tikai gadījumos, kad nekustamais īpašums netiek uzturēts kārtībā.

Grozījumi likumā paredz četrus principus, kas jāievēro visām pašvaldībām, nosakot NĪN likmes. Grozījumos noteikts, ka pašvaldībām jāievēro nodokļa objektu objektīva grupējuma princips, efektivitātes princips, atbildīgas budžeta plānošanas princips un prognozējamības un stabilitātes princips.

Tāpat grozījumos iekļauti trīs izvēles principi, kurus pašvaldība var piemērot vai nepiemērot pēc saviem ieskatiem, un tie ir uzņēmējdarbības atbalsta princips, sociālās atbildības princips un teritorijas attīstības un teritorijas sakārtošanas princips.

Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība un Latvijas Darba devēju konfederācija uzskata, ka sociālās atbildības principam ir jābūt obligātam visām pašvaldībām. Savukārt, pēc Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) uzskata, ja parastā kārtībā maksimālā nodokļa likme nedrīkst pārsniegt 1,5% no nekustamā īpašuma kadastrālās vērtības, tad nav iespējams piemērot visām pašvaldībām noteiktos pirmos trīs principus.

Grozījumi NĪN likumā arī paredz nodokļa atvieglojumu 50% apmērā personām, kurām ir trīs vai vairāk bērnu, ar kuriem ir kopīga deklarētā dzīvesvieta, – par dzīvojamo māju vai dzīvokli un tam piekrītošo zemi. FM aprēķini liecina, ka atlaižu piešķiršana daudzbērnu ģimenēm pašvaldību budžeta ieņēmumus 2013.gadā un nākamajos gados samazinās par 101 tūkstoti latu.

Vēl grozījumi paredz, ka nodokļa papildlikmi par neapstrādātu lauksaimniecībā izmantojamo zemi nepiemēro, ja taksācijas gada laikā ir mainījies zemes īpašnieks.
Grozījumi likumā pieteikti Valsts sekretāru sanāksmei. Par tiem vēl būs jālemj valdībā un Saeimā. FM plāno, ka grozījumi stāsies spēkā 1.jūlijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!