Foto: AFI
Nākamā gada budžetā nepieciešamā konsolidācija ir visu ministriju koleģiāla atbildība un kompetence, tāpēc, ja nozaru ministrijas uzskata, ka Funkciju audita darba grupas priekšlikumi ir nederīgi, tām ir jānāk klajā ar alternatīviem piedāvājumiem, uzsvēra Finanšu ministrijas (FM) pārstāvis Aleksis Jarockis.

Viņš akcentēja, ka 2011.gada budžeta konsolidācija nav tikai FM uzdevums, bet pie šī uzdevuma izpildes ir jāstrādā visām ministrijām, piedāvājot arī savu redzējumu izdevumu samazināšanas un ienākumu palielināšanas iespējām.

"Skaidrs, ka jebkura ministrija centīsies teikt, ka tai vairs nav kur "griezt" un viss, ko varēts izdarīt, jau ir paveikts," atzina Jarockis, apgalvojot, ka arī pati FM ir gatava strādāt pie tā, lai savā resorā mazinātu izdevumus.

Tāpat FM pārstāvis atgādināja, ka Funkciju audita darba grupas priekšlikumi nav absolūtā patiesība, kas ir iecirsta akmenī, bet tie ir tikai ieteikumi nākamajai valdībai, kā panākt budžeta konsolidāciju un ar kādiem pasākumiem to varētu izdarīt. FM skatījumā no nozaru ministrijām vajadzētu sagaidīt nevis šo priekšlikumu kritizēšanu, bet gan pareizāk būtu, ja tās, apzinoties budžeta situāciju, piedāvātu savas alternatīvas, ja darba grupas ierosinājumi tām šķiet nederīgi.

Pati FM pēc sākotnējās iepazīšanās ar Funkciju audita darba grupas izstrādāto dokumentu secinājusi, ka arī attiecībā uz FM resoru ieteikumi līdzekļu taupīšanai ir pretēji līdz šim valdībā paustajam viedoklim.

Proti, Funkciju audita darba grupas piedāvājumi attiecas uz Valsts ieņēmumu dienestu (VID), kurā jau tagad situācija esot tuvu katastrofālai, īpaši reģionos. Jau tagad zemā atalgojuma dēļ vidēji 40 darbinieki mēnesī aiziet no VID. Kā uzskata FM, ietaupīt uz VID servisa un apkalpošanas funkcijām vairs nav iespējams, jo no šiem darbiniekiem ir atkarīgs, cik lieli ieņēmumi būs valsts budžetā, lai nodrošinātu arī pārējo valsts iestāžu funkcijas.

Tomēr Jarockis pauda pārliecību, ka, lai gan sākotnējais novērtējums par piedāvāto samazinājumu FM resorā ir noraidošs, FM speciālisti turpinās veikt Funkciju audita darba grupas priekšlikumu analīzi un tiks sagatavots jau detalizētāks vērtējums un nepieciešamības gadījumā arī alternatīvi priekšlikumi.

Vienlaikus kopumā FM atzinīgi vērtē Funkciju audita darba grupas paveikto, jo audits lūkojies uz valsts pārvaldes funkcijām horizontālā līmenī, analizējot, kur funkcijas pārklājas un tās varētu apvienot.

Jarockis vairākkārt atgādināja, ka pagaidām 2011.gada budžeta konsolidācijai izteiktie priekšlikumi ir tikai provizorisku piedāvājumu līmenī, bet gala izšķiršanās būs jāpieņem jaunajai valdībai, kas darbu sāks pēc 10.Saeimas vēlēšanām.

FM pārstāvis atgādināja, ka pašreizējie aprēķini liecina, ka nepieciešamais konsolidācijas apjoms nākamā gada valsts budžetā varētu būt 392-440 miljoni latu, taču precīzi skaitļi būs zināmi pēc trešā ceturkšņa ekonomikas datu saņemšanas.

Viņš arī atkārtoti uzsvēra, ka pašā FM patlaban norit darbs pie priekšlikumu sagatavošanas 2011.gada budžeta konsolidācijai.

Jau ziņots, ka, izvērtējot valsts funkciju auditoru ziņojumu par iespējām taupīt aizsardzības sistēmā, Aizsardzības ministrija secina, ka dokuments ir neprofesionāls un tas robežojas ar kaitniecību drošības jomā, atzina aizsardzības ministra biroja vadītājs Airis Rikveilis.

Pret budžeta samazināšanu kompensējamiem medikamentiem iebilda arī Latvijas cilvēku ar īpašām vajadzībām sadarbības organizācijas "Sustento" valdes locekle Iveta Neimane.

Savukārt Iekšlietu ministrija, izvērtējot valsts funkciju auditoru ziņojumu par iespējām taupīt iekšlietu sistēmā, kategoriski iebilst pret izteiktajiem priekšlikumiem un norāda uz to, ka iekšlietu joma ir tā, kurā iepriekšējā gadā jau veiktas visas nepieciešamās strukturālās reformas un visi iespējamie samazinājumi jau veikti.

Satiksmes ministrija, kas ir saņēmusi un patlaban vēl vērtē Funkciju audita darba grupas priekšlikumus valsts budžeta konsolidācijai, norāda, ka sabiedriskā transporta pakalpojumu jomā tā jau ir pietuvojusies "sarkanajai līnijai".

Kultūras ministrs Ints Dālderis (JL) uzskata, ka Valsts kancelejas vadībā veiktais valsts funkciju izvērtējums un uz tā bāzes tapušais ziņojums par valsts budžeta finansējuma samazinājumu dažādās nozarēs ir nekompetenti sagatavots teorētisks dokuments, kura ieviešana dzīvē nav iespējama, līdz ar to Kultūras ministrija to neuzskata par apspriešanas vērtu.

Veselības ministrs Didzis Gavars norādījis, ka funkciju izvērtēšanas darba grupas piedāvājums nākamajā gadā samazināt veselības nozares budžetu ir vai nu nepieļaujama nekompetence, vai bezkaunīgs cinisms, bet Labklājības ministrija līdzīgi kā FM atgādinājusi, ka šis ziņojums ir tikai pirmais darba materiāls, kuru speciālisti izvērtēs un tikai tad sniegs savu atzinumu.

Ekonomikas ministrija savu vērtējumu par darba grupas padarīto solījusi sniegt tikai pēc tam, kad to būs iesniegusi premjeram Valdim Dombrovskim (JL).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!