Foto: LETA
Gatavojot šī gada papildu budžeta izdevumu un ieņēmumu sabalansēšanu vēl par 50 miljoniem latu, Finanšu ministrija (FM) piedāvājusi ietaupīt aptuveni 20 miljonus latu, taču ministriju un koalīcijas partnera Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) iebildumu dēļ priekšlikumi noraidīti un pašlaik plānots taupīt vien aptuveni piecus miljonus latu, pārējo daļu iegūstot, ceļot nodevas un nodokļus.

"Ņemot vērā, ka nozaru ministrijas ļoti gausi iesaistījās budžeta konsolidācijas procesā, FM sākotnēji piedāvāja budžeta konsolidācijas pasākumus uz izdevumu samazināšanas rēķina. Taču pret izdevumu samazinājumiem kategoriski iebilda valdības koalīcijas partneris – Zaļo un zemnieku savienība. Tā kā netika sniegti alternatīvie priekšlikumi izdevumu samazināšanai, valdībai nācās īstermiņa risinājumam izlemt par atsevišķu nodokļu pārskatīšanu," teikts vairākos FM ceturtdien izplatītajos paziņojums, kuros skaidrotas iecerētās akcīzes nodokļa likmes izmaiņas.

Finanšu ministrijā portāls "Delfi" uzzināja, ka sākotnēji piedāvāts ietaupīt četras reizes vairāk – ap 20 miljoniem latu, samazinot dažādas subsīdijas un īstenojot reformas veselības un izglītības jomā, kā arī sociālajā jomā. Precizēt piedāvātos pasākumus FM nevēlējās.

Pašlaik valdība un reformu vadības grupa turpina darbu pie strukturālajām reformām valsts pārvaldē, taču FM norāda, ka šādas reformas ir ilgstošs process un ar tām nevarētu panākt kādu ieguvumu budžetā jau šī gada otrajā pusē.

Jau ziņots, ka valdība otrdien vienojusies par šī gada budžeta papildu 50 miljonu latu konsolidācijas pasākumiem, par kuriem saņemtas "pozitīvas indikācijas" no starptautiskajiem aizdevējiem, un jau martā Latvijā varētu ierasties aizdevēju misija. Konsolidācija galvenokārt notiks uz nodokļu palielināšanas rēķina, tai skaitā atceļot samazināto pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi dabasgāzei mājsaimniecībām, bet valsts pārvaldes izdevumu "apcirpšana" arī šoreiz būs mazāka nekā sākotnēji plānots.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!