Foto: stock.xchng
Vairs nav šaubu, ka Latvija izpildīs gada vidējās inflācijas Māstrihtas kritēriju, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja Finanšu ministrija (FM).

Jau no iepriekšējā gada septembra Latvija izpilda Māstrihtas kritēriju inflācijai, un pastāv liela varbūtība, ka uz novērtēšanas brīdi šā gada pavasarī Latvija būs starp inflācijas kritēriju nosakošajām valstīm - ar trešo zemāko inflāciju Eiropas Savienībā pēc Grieķijas un Zviedrijas, norāda FM.

Gada vidējā inflācija Latvijā 2013.gada janvārī bija 2%, un atbilstoši FM prognozēm uz novērtējuma brīdi tā samazināsies līdz aptuveni 1,6%.

FM akcentē, ka dati par patēriņa cenu izmaiņām šā gada janvārī ir netipiski zemi, jo salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi pretēji gaidāmajam cenu pieaugumam šoreiz cenas samazinājās par 0,2%.

Ir pierasts, ka gada sākumā parasti ir vērojams cenu pieaugums, jo uzņēmumi pārskata savas izmaksas, atbilstoši koriģējot arī gala preču vai pakalpojumu izcenojumu, kā arī tiek mainīti siltumenerģijas un gāzes tarifi. Šoreiz gan pārsvarā cenas tika pārskatītas uz leju vai netika mainītas, informē FM.

Nedaudz ir samazinājušies ir siltumenerģijas tarifi - par 1% un gāzes tarifi - par 3,8%. Lielāks sezonāls kritums nekā parasti novērojams apģērbu un apavu cenām - par 7,3%, kas gan vairāk liecina par augošās konkurences ietekmi uz cenām šajā patēriņa segmentā, skaidro FM.

Līdz ar negaidītajiem mēneša inflācijas datiem diezgan būtiski ir samazinājusies arī gada inflācija, norāda FM. Ja pagājušā gada janvārī mēneša inflācija bija 0,8%, tad šogad tā ir mīnus 0,2%, un līdz ar to gada inflācija no 1,6% pagājušā gada decembrī nokrita līdz 0,6% šā gada janvārī.

Kā jau katru janvāri tika pārskatīti patēriņa groza svari. Šogad izmaiņas nav ļoti būtiskas - nedaudz ir pieaudzis pakalpojumu īpatsvars un atbilstoši samazinājies preču īpatsvars, kas liecina par pakāpenisku tuvināšanos Eiropas Savienības vidējiem rādītājiem, piebilst FM.

Jāatzīmē, ka arī pārlieku zema inflācija nav viennozīmīgi uztverams kā pozitīvs signāls, jo liecina par vāju iekšējo pieprasījumu. Tādēļ pozitīvi vērtējams ir iedzīvotāju ienākumu nodokļa likmes samazinājums, kas veicinās iedzīvotāju pirktspēju un līdz ar to arī uzlabos iekšējo pieprasījumu.

Jau ziņots, ka šā gada janvārī vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējā gada janvāri, bija par 0,6% augstāks, šodien paziņoja Centrālā statistikas pārvalde (CSP).

Precēm cenas pieauga par 0,7%, bet pakalpojumiem - par 0,1%.

Vidējais patēriņa cenu līmenis janvārī, salīdzinot ar decembri, samazinājās par 0,2%. Precēm vidējais cenu līmenis samazinājās par 0,2%, bet pakalpojumiem - nemainījās.

Pēdējo 12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, ir palielinājies par 2%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!