Foto: PantherMedia/Scanpix
Vispārējās vadības budžeta bilances uzlabojumu galvenokārt noteica situācijas uzlabošanās centrālās valdības un sociālās apdrošināšanas budžetā, uzskata Finanšu ministrija (FM).

FM Komunikācijas nodaļas vadītāja vietniece Agnese Beļkeviča aģentūrai LETA atzīmēja, ka atbilstoši 2012.gada aprīļa vispārējās valdības budžeta deficīta un parāda notifikācijai vispārējās valdības deficīts 2011.gadā veidoja 494,1 miljonu latu jeb 3,5% no IKP, kas ir par 4,7% no IKP zemāks nekā 2010.gadā un būtiski zemāks nekā iepriekš prognozēts 2011.gadam - 4,5% no IKP.

FM vērtējumā, labāku fiskālo situāciju sekmēja vispārējās valdības budžeta ieņēmumu pieaugums, paaugstinoties ekonomiskajai aktivitātei un uzlabojoties nodokļu administrēšanas pasākumiem.

Savukārt sociālās apdrošināšanas budžetā, salīdzinot gan ar 2010.gadu, gan iepriekš prognozēto 2011.gadam, būtiski saruka izdevumi, kas saistīti ar bezdarbnieku pabalstu izmaksu, ņemot vērā bezdarba līmeņa samazināšanos.

LETA jau ziņoja, ka vispārējās valdības sektora budžeta deficīts 2011.gadā sasniedza 494,1 miljonu latu jeb 3,5% no IKP un vispārējās valdības sektora parāds - 6,028 miljardus latu jeb 42,6% no IKP, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati.

Salīdzinājumā ar Valsts kases operatīvajiem datiem, kas par 2011.gadu uzrādīja vispārējās valdības budžeta deficītu 444,9 miljonu latu jeb 3,2% apmērā no IKP, budžeta deficīts, kas aprēķināts atbilstoši Eiropas kontu sistēmas "EKS' 95" metodoloģiskajām prasībām, ir par 49,2 miljoniem latu jeb 0,3% no IKP lielāks.

Būtiskākās korekcijas, kas ietekmējušas šo starpību, ar deficīta palielinājumu ir valdības ieguldījumi finanšu iestādēs un uzņēmumos, kas izraisīja korekciju par 139,5 miljoniem latu jeb 1% no IKP un uz vispārējās valdības sektoru pārklasificēto valsts un pašvaldību kontrolēto un finansēto komersantu bilance, kas izraisīja korekciju par 43,7 miljoniem latu jeb 0,3% no IKP.

Tāpat veikta korekcija par Latvijas Olimpiskajai komitejai piešķirto valsts budžeta dotāciju izlietojumu valsts galvoto aizdevumu atmaksai - par 23,7 miljoniem latu jeb 0,2% no IKP, korekcija starp uzkrātajiem un samaksātajiem procentiem - par 20,8 miljoniem latu jeb 0,1% no IKP, korekcijas prasībām pret debitoriem - par 18 miljoniem latu jeb 0,1% no IKP.

Vienlaikus ir arī veiktas korekcijas ar deficīta samazinājumu - ES fondu apguves uzskaites korekcijas - par 139,6 miljoniem latu jeb 1% no IKP, nodokļu korekcijas, izmantojot laika nobīdes metodi - par 39,7 miljoniem latu jeb 0,3% no IKP un korekcija par iepriekšējos gados biodegvielas ražotājiem neizmaksāto atbalstu - par 20 miljoniem latu jeb 0,1% no IKP.

2012.gada aprīļa notifikācijas aprēķinos izmantoti Finanšu ministrijas, Valsts kases, Ekonomikas ministrijas, Centrālās statistikas pārvaldes, kā arī Rīgas domes dati.

ES Statistikas birojs "Eurostat" ar informāciju par visu ES dalībvalstu 2012.gada aprīļa notifikācijas rezultātiem nāks klajā 23.aprīlī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!