Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Latvija plāno atbalstīt dalību Zviedrijas un Latvijas sadarbības fondā, tajā ieguldot 300 000 eiro, liecina Ārlietu ministrijas (ĀM) sagatavotais informatīvais ziņojums, kas nodots starpinstitūciju saskaņošanai.

Ministrijā informēja, ka 2018.gada 26.maijā Zviedrijas ārlietu ministre Margota Valstrēma 14.Baltiešu dienas svinību laikā Stokholmā, klātesot visiem trim Baltijas valstu ārlietu ministriem, publiski paziņoja par Zviedrijas valdības dāvanu Baltijas valstu simtgadēs - trīs sadarbības fondu dibināšanu, piešķirot Zviedrijas valdības ieguldījumu desmit miljonu zviedru kronu jeb aptuveni viena miljona eiro apmērā katrā no tiem.

Saskaņā ar statūtiem, fonda mērķis ir sekmēt Zviedrijas un Latvijas sadarbību, veicinot savstarpēju zināšanu apmaiņu un izplatīšanu starp abu valstu iedzīvotājiem par kultūru un sabiedrības norisēm, tai skaitā popularizējot arī latviešu valodu Zviedrijā un zviedru valodu Latvijā. Īpaša uzmanība pievērsta jauniešu apmaiņai un sadarbībai, lai veicinātu sabiedrības saliedētību, radošumu, inovācijas un jaunu uzņēmumu veidošanos. ĀM norādīja, ka fonds kļūs par instrumentu Latvijas ciešākai integrācijai Ziemeļvalstu reģionā.

Atbildība par fonda nodibināšanu un darbības uzsākšanu tika uzticēta Zviedrijas valdības ieceltai pagaidu komitejai. Šā gada 7.janvārī ĀM saņēma pagaidu komitejas locekļa Andeša Lundgrēna vēstuli Latvijas valdībai par Zviedrijas un Latvijas Sadarbības fonda nodibināšanu un aicinājumu Latvijas valdībai kļūt par fonda partneri.

ĀM informatīvajā ziņojumā aicina Latvijas valdību piedalīties ar iemaksu fonda kapitālā līdz 300 000 eiro apmērā. Valdība par šīs iemaksas veikšanu varētu lemt, skatot nākamā gada budžetu.

Plānots, ka darbam fonda valdē tiks deleģēti pārstāvji no ĀM, Ekonomikas ministrijas, Izglītības un zinātnes ministrijas un Kultūras ministrijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!