Foto: Shutterstock
Analizējot nozares, kurās 2018. gadā bijis lielākais samaksāto nodokļu apjoms uz vienu darbinieku, redzams, ka TOP 10 sarakstā iekļuvušas vairākas jomas, kuras uzņēmumu skaita ziņā pārstāvētas salīdzinoši mazskaitlīgi, liecina "Lursoft" apkopotā informācija.

No topā iekļuvušajām nozarēm četrās kopējais uzņēmumu skaits 2018. gadā pat nav sasniedzis 50 komersantus. Piemēram, ar ieguves rūpniecību saistītām darbībām nodarbojas 25 uzņēmumi, gaisa transporta jomā strādā 40, bet apdrošināšanas, pārapdrošināšanas un pensiju uzkrāšanas nozarē – 48 uzņēmumi.

"Lursoft" izpētījis, ka 21 nozarē nodokļu maksājumi uz vienu darbinieku 2018. gadā pārsnieguši 10 tūkstošus eiro. Līderis to vidū ir dzērienu ražošanas sektors, kur gada laikā uz vienu darbinieku nodokļos samaksāti 67,82 tūkstoši eiro. Tikmēr, ja vadās pēc samaksātā iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) uz vienu strādājošo, dzērienu ražošanas nozare pērn ierindojusies vien 27. vietā, kamēr pirmajā pozīcijā iekļuvuši apdrošināšanas, pārapdrošināšanas un pensiju uzkrāšanas nozares uzņēmumi (gada laikā uz vienu darbinieku IIN apjoms sasniedzis 5,38 tūkstošus eiro), kam turpat blakus ar 5,1 tūkstošiem eiro uz vienu strādājošo atrodas finanšu pakalpojumu darbību sektorā strādājošie uzņēmumi.

Savukārt, rēķinot pēc samaksātajām valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām uz vienu darbinieku 2018. gadā, pirmajā vietā izvirzījusies gaisa transporta nozare ar 8,89 tūkstošiem eiro uz vienu strādājošo. Pēc "Lursoft" apkopotajiem datiem, gaisa transporta joma aizvadītajā gadā nodokļos samaksājusi 23,1 miljonu eiro jeb 13,73 tūkstošus eiro uz vienu darbinieku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!