Foto: Shutterstock
Akcīzi alkoholiskajiem dzērieniem varētu palielināt straujāk, nekā iepriekš tika plānots, ceturtdien raksta laikraksts "Dienas Bizness".

Izdevuma rīcībā esošā neoficiālā informācija liecina, ka pašlaik tiek apspriesta ideja par akcīzes nodokļa likmju pakāpenisku paaugstināšanu alkoholiskajiem dzērieniem vidēji par 15-24%.

Pirmais akcīzes nodokļa likmju pieaugums iecerēts jau no 2018. gada, bet nākamais varētu sekot 2019. un 2020. gadā.

Akcīzes nodokļa likmju paaugstināšana tiek uzskatīta par kompensējošu mehānismu iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmes samazināšanai no pašreizējiem 23% līdz 20% ienākumiem līdz 45 tūkstošiem eiro gadā un neapliekamā minimuma paaugstināšanai līdz 300 eiro pašreizējo 60-115 eiro mēnesī, skaidro "Dienas Bizness".

Nozares uzņēmēji norādījuši, ka nedrīkstētu mainīt jau iepriekš panākto vienošanos par akcīzes nodokļa pakāpenisku paaugstināšanu un 2018. gadā šo nodokli nevajadzētu mainīt.

Kategoriski pret akcīzes paaugstināšanu ir Latvijas alkohola nozares asociācijas (LANA) vadība. Asociācijas vadītājs Genādijs Kļepikovs uzsver, ka akcīzes likmes 2018. gadam jau bija saskaņotas un ierakstītas likumā, bet tagad politiķi vēlas atrast naudu un meklē iespēju, kur vien varētu to iegūt.

"Jau 2015. gadā bija konsultācijas par nodokļiem, to vidū arī akcīzes nodokli, un toreiz ar nozari tika panākta vienošanās, ka likmes tiek nostiprinātas trīs gadus uz priekšu, iestrādājot tās likumā par akcīzi, lai uzņēmējdarbības vide būtu prognozējama uz trim gadiem. Alus nozare nepiekritīs, ka jaunais piedāvājums skars 2018. gadu, jo likumā jau visas likmes šim gadam ir nostiprinātas. Tagad politiķiem ir jāievēro zināma konsekvence un grafiki. Absurdi būtu apstiprināt jaunas likmes, kas maina iepriekš likumā nostiprinātās," min Latvijas Alus darītāju savienības izpilddirektors Pēteris Liniņš.

SIA "Bauskas alus" valdes loceklis Vladimirs Barskovs zina teikt, ka nākamgad akcīzi alum bija paredzēts celt par 6,7%, bet jaunākais piedāvājums paredz to palielināt 24,4%.

Alkohola nozare pēdējo gadu laikā piedzīvojusi vairākkārtīgu akcīzes likmju palielināšanu. Akcīzes likme alum tika paaugstināta gan 2015. gada augustā, gan 2016. gada martā. Vēl pirms tam akcīzes nodoklis tika palielināts vairākkārt - 2009., 2010. un 2011. gadā.

Saskaņā ar Valsts ieņēmumu dienesta (VID) datiem pērn akcīzes nodoklis par alkoholiskajiem dzērieniem (neskaitot alu) iekasēts 137,5 miljonu eiro apmērā, kas ir par 8,9 miljoniem eiro jeb 7% vairāk nekā 2015. gadā. Savukārt akcīzes nodoklī par alu 2016. gadā iekasēts 32,1 miljons eiro, kas ir par pieciem miljoniem eiro jeb 18% vairāk nekā 2015. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!