Foto: LETA
Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes (NTSP) sēdē pirmdien starp padomes dalībniekiem izskanēja domstarpības par formu, kādā veidā būtu vērtējams 2012.gada budžeta projekts pirms tā iesniegšanas Saeimā. Pēc dažu organizāciju iebildēm panākts kompromiss sociālos partnerus pieaicināt nākampirmdien plānotajā valdības ārkārtas sēdē, kurā skatīs 2012.gada budžeta projektu.

Atsevišķu sabiedrisko organizāciju pārstāvji NTSP sēdē uzstāja, lai tiktu organizēta vēl viena padomes sēde pirms 2012.gada budžeta projekta iesniegšanas Saeimā. Taču premjers Valdis Dombrovskis (V) norādīja, ka NTSP jau ir skatīti valdības piedāvātie konsolidācijas pasākumi, apšaubot trešās NTSP sēdes sasaukšanas lietderību, lai vēlreiz vērtētu budžeta projektu.

Dombrovskis rosināja nesaukt vēl vienu NTSP sēdi budžeta projekta skatīšanai, bet gan likumprojektu nosūtīt sociālajiem partneriem un tādejādi iepazīstināt ar valdības iecerēm. Latvijas Komercbanku asociācijas vadītājs Mārtiņš Bičevskis sēdē sacīja, ka šāda forma ir pilnīgi pieņemama. "Mums ir svarīgi sagaidīt budžetu, nav tik svarīgi, kādā formā to saņemam," norādīja banku sektora pārstāvis.

Savukārt Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības vadītājs Pēteris Krīgers un Latvijas veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības priekšsēdētāju Valdis Keris uzskata, ka šāda forma nav pieņemama. "Lai saglabātu mūsu tradīcijas un ES likumdošanas garu - kad budžets sagatavots iesniegšanai Saeimā, tad to vēlreiz mēģināt pārrunāt NTSP," uzstāja Keris.

No Finanšu ministrijas (FM) pārstāvja teiktā noprotams, ka atsevišķas NTSP sēdes sasaukšanai budžeta vērtēšanai nav laika. FM līdz šīs nedēļas beigām tiek gaidīti ministriju budžeta pieprasījumi. Ministrijā pie budžeta, visticamāk, strādās sestdien un svētdien, lai likumprojektu saskaņā ar noteikto grafiku varētu skatīt pēc valdības komitejas nākampirmdien paredzētajā Ministru kabineta ārkārtas sēdē.

Pēc FM pārstāvja sniegtās informācijas uzklausīšanas Dombrovskis rosināja nesaukt vēl vienu NTSP sēdi 2012.gada budžeta projekta gala versijas vērtēšanai, bet pieaicināt sociālos partnerus pirmdien paredzētajā valdības ārkārtas sēdē, kurā tiks vērtēts budžeta projekts. Sociālie parneri piekrita šai idejai. "Īsti labi jau tas nav, bet mums jau laikam nav citu variantu," sacīja Krīgers.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!