Foto: F64
Finanšu ministrs Einars Repše (JL) pauž bažas par to, ka atsevišķas politiskās partijas maldina sabiedrību, ka kvalitatīvu 2011. gada budžeta projektu varētu sagatavot līdz 1. septembrim, teikts Finanšu ministrijas (FM) paziņojumā.

"Priekšvēlēšanu populismā politiskās partijas maldina sabiedrību, ka līdz 1. septembrim būtu iespējams sagatavot kvalitatīvu nākamā gada budžeta projektu. Finanšu ministrija turpinās rūpīgu darbu, lai nodrošinātu budžeta izstrādi atbilstoši valdības apstiprinātajam grafikam," uzsver Repše.

Lai sagatavotu kvalitatīvu budžeta projektu, ir nepieciešami vismaz divi, trīs mēneši. Ja pieņems lēmumu, ka budžetu jāiesniedz līdz 1. septembrim, budžeta ieņēmumu prognoze būtu jābalsta tikai uz šā gada pirmā ceturkšņa datiem. Tas savukārt nozīmētu daudz lielāku izdevumu samazināšanu, nekā tas būtu vajadzīgs, ja budžeta izstrādē balstītos uz deviņu mēnešu datiem, kas varētu būt pozitīvāki, ekonomiskajai situācijai Latvijā stabilizējoties un atsākoties pakāpeniskai izaugsmei. Turklāt šādā termiņā sagatavotais budžeta projekts sabiedrībai dos pilnīgi nepareizu priekšstatu par nākamā gada budžeta apjomu un to jebkurā gadījumā pēc 1. septembra būs pilnībā jāpārstrādā, tostarp ievērojot jaunievēlētās Saeimas apstiprinātās valdības nozaru politiku vadlīnijas, norāda FM.

Pašlaik nākamā gada valsts budžeta projekta sagatavošanas darbi norit atbilstoši Ministru kabinetā apstiprinātajam 2011. gada budžeta gatavošanas grafikam – ir sagatavotas indikatīvās makroekonomisko rādītāju prognozes vidējam termiņam, veikta bāzes izdevumu aprēķināšana, kā arī uzsākta vispārēja valsts funkciju izvērtēšana. Paralēli norit darbs arī pie nodokļu politikas pamatnostādnēm un pasākumu plāna ēnu ekonomikas samazināšanai un godīgas konkurences nodrošināšanai, informē FM.

"Sasteigta un nekvalitatīva valsts budžeta projekta iesniegšana Saeimā radīs nepareizas un maldinošas politiskās debates priekšvēlēšanu laikā, jo tās koncentrēsies uz neprecīziem datiem, tā vietā, lai piedāvātu konstruktīvus risinājumus," uzsver Repše. "Tāpēc mēs aicinām politiskās partijas izmantot šo laiku un sagatavot arī savus priekšlikumus nākamā gada budžeta projektam."

Finanšu ministrija arī norāda, ka tā pastāvīgi informē gan sadarbības partnerus - Latvijas Darba devēju konfederāciju, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameru, Latvijas Pašvaldību savienību, Latvijas Brīvo arodbiedrību savienību, Tautsaimniecības padomi, gan plašu sabiedrību par nodokļu politikas vidēja termiņa pamatnostādnēm, ēnu ekonomikas mazināšanas plāna izstrādi, funkciju izvērtēšanu, makroekonomiskajām prognozēm, fiskālās disciplīnas likumu un citām aktualitātēm. Tāpat Finanšu ministrija aicina arī citas ministrijas laicīgi uzsākt publiskās diskusijas par nākamajā gadā plānotajiem pasākumiem un iespējamiem līdzekļu ietaupījumiem 2011.gada budžetā.

Jau ziņots, ka Saeima ceturtdien konceptuāli atbalstīja opozīcijas iesniegtos grozījumus likumā par budžetu un finanšu vadību, kas paredz vēlēšanu gadā budžetu iesniegt Saeimā līdz 1.septembrim, tomēr neatbalstīja tam steidzamības piešķiršanu. Tas nozīmē, ka likumprojekts būs jāskata vēl divos lasījumos, kas var neizdoties šīs parlamenta sesijas laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!