Foto: F64

Nākamā gada budžets tomēr būs jāsamazina par vismaz 430 miljoniem latu, nevis par aptuveni 250 miljoniem latu, kā maija sākumā minēja premjers Valdis Dombrovskis (JL), ceturtdien žurnālistiem atzina Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs.

"Es ceru, ka šie premjera nosauktie skaitļi visdrīzākajā nākotnē mainīsies," sacīja Rimšēvics. Viņš pieļāva, ka premjers pārvērtējis Latvijas ekonomikas spēju atgūties no krīzes. Tieši pretēji, Latvijas Bankas aprēķini rāda, ka dažas prognozes bijušas pat pārāk optimistiskas, un atsevišķās sadaļās budžeta ienākumi nebūs tik lieli kā cerēts.

Vienlaikus Rimšēvičs atkāroti akcentēja, ka budžets jāpieņem šogad ar savlaicīgi iesāktām diskusijām, un pēc iespējas mazāku ietekmi uz finanšu tirgiem, banku darbību, kā arī uzņēmējdarbību.

Latvijas Bankas vadītājs brīdināja – ja budžetu nepieņems laikus, proti, šogad, tad valsts turpinās tērēt nenopelnīto naudu nākamā gada pirmajos mēnešos, tāpēc budžetu vajadzētu samazināt par 500 līdz 550 miljoniem latu. Budžets svarīgs ir arī tāpēc, ka ļaus bankām drošāk izsniegt kredītus uzņēmējiem un laist apgrozībā uzkrātos līdzekļus, stimulējot valsts ekonomiku.

Rimšēvičs sacīja, ka nākamā gada budžets ir "absolūti izšķirošs jautājums", taču tā samazināšanai jānotiek uz izdevumu rēķina, nevis nodokļu palielināšanas rēķina, kas negatīvi ietekmētu valsts ekonomiku. Tāpat esot jāturpina strukturālās reformas.

Attiecībā uz šī gada budžetu Latvijas Bankas vadītājs pauda, ka budžeta deficīts gada beigās varētu tomēr sasniegt 9% vai pat 9,5% no iekšzemes kopprodukta, nevis 8,5% kā paredz vienošanās ar starptautiskajiem aizdevējiem, taču Latvija tomēr rīkojas pareizi. "Jāsaka, ka Latvija ir uz pareiza ceļa, un nekas neliecina, ka varētu būt kaut kādas problēmas ar šī gada budžeta izpildi," vērtēja bankas prezidents.

Jau ziņots, ka 2011. – gada budžeta samazinājums varētu nedaudz pārsniegt 250 miljonus latu, maija sākumā apliecināja premjers Valdis Dombrovskis (JL). Tādējādi nebūs nepieciešams samazināt budžetu par 500 miljoniem latu.

2010. gada budžets, salīdzinājumā ar iepriekšējā gada budžetu, ir konsolidēts par 500 miljoniem latu. Konsolidācija nozīmē vienlaikus izdevumu samazināšanu un ieņēmumu palielināšanu.

Latvijas un starptautisko aizdevēju vienošanās paredz, ka 2010. gada valsts budžeta deficīts būs 8,5%, 2011. gada - 6%, savukārt 2012. gada - 3%, kas jau atbilst Māstrihtas kritērijiem, kas savukārt ir viens no kritērijiem eiro ieviešanai Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!