Arī nākamgad nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) pieaugums varētu nepārsniegt 25% no nodokļu maksātāja iepriekšējā gadā samaksātā apmēra – Saeima ceturtdien atbalstīja šāda valdības piedāvātā likumprojekta nodošanu komisijām. Savukārt ieceri ar nodokli neaplikt saimnieciski neizmantojamās inženierbūves valdība svītrojusi.

Pašlaik likums nosaka, ka NĪN apmērs, ja nemainās nekustamā īpašuma lietošanas mērķis, atsevišķi par katru zemes vienību un katru ēku 2008., 2009. un 2010.gadā nedrīkst pārsniegt iepriekšējam taksācijas gadam aprēķināto nodokļa apmēru vairāk kā par 25 procentiem. 2011.gadā, kad šī norma vairs nedarbosies, daļai nodokļa maksātāju, pārsvarā Rīgā, Jūrmalā un Rīgas rajonā, nodokļa apmērs varētu pieaugt vairākas reizes, jo pieaug īpašumu kadastrālā vērtība, no kuras aprēķina nodokli.

Valdības atbalstītais likumprojekts iepriekš paredzēja neaplikt ar nodokli inženierbūves, kuras objektīvu iemeslu dēļ nav iespējams izmantot saimnieciskajā darbībā. Tādējādi komersanti, kuriem pieder šāda veida inženierbūves, tiktu pasargāti no papildus izdevumiem nekustamā īpašuma nodokļa veidā par pamatlīdzekļiem, kuri faktiski nepiedalās saimnieciskās darbības procesā un nerada ienākumus. Tomēr valdības sēdē Finanšu ministrijai (FM) uzdots likumprojektu precizēt, svītrojot šo normu.

Piemērojot šo izņēmumu, valsts budžets varētu zaudēt 1,5 miljonus latu, aplēsusi FM. Precīzāk novērtēt finansiālo ietekmi pašlaik neesot iespējams, jo nekustamā īpašuma nodokļa bāze ir kadastrālā vērtība, bet lielākā daļa inženierbūvju vēl nav reģistrētas Nekustamā īpašuma valsts kadastra reģistrā. Visu inženierbūvju kadastrālā vērtība būtu zināma tikai septembrī, kad Valsts zemes dienests pabeigs nereģistrēto inženierbūvju reģistrāciju.

Likumprojekts arī paredz, ka bankrota procedūrā vai vēršot piedziņu bezstrīdus kārtībā uz nekustamo īpašumu, īpašuma ieguvējs nekustamā īpašuma nodokli sāk maksāt ar nākamo mēnesi no dienas, kad pieņemts tiesas nolēmums, ar kuru apstiprināta nekustamā īpašuma izsole. Tas novērsīs situāciju, kad personai, kurai īpašums atsavināts piespiedu ceļā, nodoklis jāsamaksā par visu taksācijas gadu, kurā notiek īpašnieka maiņa, savukārt īpašuma ieguvējs par nodokļa maksātāju kļūst tikai no nākamā taksācijas gada.

Grozījumi paredz izslēgt no likuma normu, kas nosaka, ka īpaši aizsargājamās dabas teritorijās nekustamā īpašuma nodoklis par zemi nedrīkst būt lielāks kā 2009.gadā.

Tāpat paredzēts precizēt neapstrādātas lauksaimniecībā izmantojamās zemes definīciju, nosakot procentuālo sadalījumu, pie kura lauksaimniecībā izmantojamas zemes vienība uzskatāma par neapstrādātu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!