Foto: F64
Saeima ceturtdien neatbalstīja "Par labu Latviju" (PLL) frakcijas rosinātos grozījumu likumā par pievienotās vērtības likmi (PVN), kas paredzēja elektroenerģijas piegādēm iedzīvotājiem atkal piemērot samazināto nodokļa likmi – 12% tagadējo 22% vietā.

Par priekšlikumu nobalsoja 39 deputāti no opozīcijas frakcijām PLL, "Saskaņas centra" un VL-TB/LNNK. Pret bija 49 valdošās koalīcijas deputāti no "Vienotības" un Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS), savukārt atturējās trīs ZZS pārstāvji – Aija Barča, Andris Bērziņš (Vidzeme) un Iveta Grigule.

PLL, iesniedzot priekšlikumu, skaidroja, ka, "neskatoties uz sabiedrības neizpratni, par ko liecina gandrīz 18 000 parakstu, kas pret nu jau apstiprinātajiem elektroenerģijas tarifiem savākti Latgalē un citur Latvijā", Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) trešdien apstiprināja jaunos "Latvenergo" tarifus, kas paredz no 1. aprīļa palielināt maksu par elektrību mājsaimniecībām, kas vidēji mēnesī patērē vairāk nekā 100 kilovatus elektroenerģijas.

PLL uzskata, ka plānotais elektroenerģijas palielinājums ir nepamatots. "Tas būtiski palielinās ļoti daudzu mājsaimniecību ikmēneša izdevumus, jo īpaši sāpīgi skarot daudzbērnu ģimenes, kuru ikmēneša elektrības patēriņš objektīvi ir lielāks. Valdība šogad jau netieši palielinājusi elektrības tarifus, atsakoties no samazinātās PVN likmes elektrībai," norādīts frakcijas paziņojumā. "Lai kaut nedaudz mīkstinātu sāpīgo tarifu kāpumu ietekmi uz daudzu ģimeņu budžetiem", PLL rosina atgriezties pie samazinātās PVN likmes.

Trešdien PLL frakcija tikās ar Ekonomikas ministrijas, SPRK un "Latvenergo" pārstāvjiem, vēsta frakcijas konsultante Sarmīte Kolāte. Sēdes laikā PLL "vēlreiz guva apliecinājumu, ka tarifu paaugstinājums nav pamatots". "Latvenergo" pārstāvji arī apstiprinājuši, ka šogad uzņēmums plāno gūt peļņu 40 miljonu apmērā un veikt investīcijas infrastruktūras attīstībā 150 miljonu latu apmērā. "Tāpat uzņēmuma pārstāvji piekrita, ka iepriekš izskanējušais apgalvojums, ka jaunie tarifi neskars pusi mājsaimniecību, nav precīzs," vēsta Kolāte.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!