Foto: LETA
Nākotnē pašvaldību ieņēmumus varētu veidot ne tikai iedzīvotāju ienākuma nodoklis (IIN) un nekustamā īpašuma nodoklis (NĪN), bet arī uzņēmumu ienākuma nodoklis, trešdien Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) domes sēdē atzina vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs.

LPS padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos Ilze Mutjanko pavēstīja, ka Sprūdžs trešdien piedalījās LPS domes sēdē, lai pārrunātu jautājumus par ES fondu atbalstu teritoriju attīstībai 2014.–2020.gada plānošanas periodam, kā arī diskutētu par finanšu izlīdzināšanas sistēmu.

Runājot par finanšu izlīdzināšanas sistēmu, Sprūdžs norādīja, ka pašreizējā situācija par pašvaldību finansējumu ir jālabo, lai nebūtu pašvaldības, kuras saņem un pašvaldības – donori. Ministrs piedāvāja iespēju, ka nākotnē pašvaldību nodokļu ieņēmumu struktūru varētu veidot ne tikai IIN un NĪN, bet arī UIN daļa un pašvaldību noteiktas nodevas. Tāpat ministrs uzsvēra, ka pašvaldībām būtu jāstrādā pie investoru piesaistes teritorijā.

Runājot par Eiropas Savienības fondu atbalstu teritoriju attīstībai nākamajā plānošanas periodā, ministrs uzsvēra kohēzijas politikas nozīmību. Viņš paskaidroja, ka ir jāattīsta sadarbība starp nozarēm, kā arī uzsvars jāliek uz pilsētu attīstību, kas nozīmētu arī apkārtējo teritoriju infrastruktūras attīstību. Ministrs arī piebilda, ka pašlaik ir jākoncentrējas uz Nacionālā attīstības plāna izstrādi.

Tāpat Sprūdžs informēja LPS pārstāvjus par pašvaldību referendumu likumprojektu, kura mērķis būtu vairot sabiedrības uzticību varai, kā arī veicināt sabiedrības iesaistīšanos lēmumu pieņemšanā. Likumprojekts paredz, ka pašvaldības varēs organizēt tikai lemjošos referendumus par infrastruktūrai nozīmīgu objektu īstenošanu, ilgtspējīgu attīstības stratēģiju, kā arī par publiskai apspriešanai nodotiem jautājumiem un domes atlaišanu.

LPS priekšsēdētājs Andris Jaunsleinis sēdes beigās informēja dalībniekus par plānoto tikšanos ar Ministru prezidentu Valdi Dombrovski, kuras laikā iecerēts pārrunāt problēmas, kas saistītas ar publiskajiem iepirkumiem pašvaldībās.

LPS dibināta 1991.gadā un apvieno Latvijas novadu un republikas pilsētu pašvaldības. Savienības biedri ir visas 119 pašvaldības – deviņas republikas pilsētu un 110 novadu pašvaldības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!