Foto: LETA
Uzņēmumu ienākumu nodoklis (UIN) var izrādīties par mazu, lai aizstātu iedzīvotāju ienākumu nodokli (IIN), taču zināmas pārmaiņas pašvaldību tiesībās būtu jāveic, un ir nepieciešami rīki uzņēmējdarbības stimulēšanai.

Tā skaidroja Tukuma novada domes priekšsēdētājs Juris Šulcs ("Tukuma pilsētai un novadam"), komentējot vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Edmunda Sprūdža (ZRP) ieceres.

Par nodokļu maiņu, kas būtu pašvaldību ieņēmumu bāze, esot runāts ļoti daudz un sen, taču izmaiņas nav notikušas. "Piekrītu, ka būtu nepieciešama lielāka pašvaldību ieinteresētība uzņēmējdarbības veicināšanā, taču diez vai to var izdarīt ar UIN daļas saņemšanu," šaubās Šulcs.

Piemēram viņš minēja, ka UIN pēdējos trīs gados bijušā Tukuma rajona uzņēmēji ir maksājuši ap miljonu latu gadā. "Man nav iespējams saņemt informāciju par tiem uzņēmumiem, kuri skaitās lielo nodokļu maksātāji un UIN maksā tieši VID Rīgā. Informācija parāda, ka šis nodoklis pa gadiem ir ļoti mainīgs un salīdzinoši neliels, lai varētu aizstāt IIN," secināja Šulcs.

Tukuma mēra priekšlikums būtu noteikt IIN un NĪN par pašvaldību nodokļiem un dot daudz lielākas tiesības šo nodokļu nomaksas uzraudzībā.

"Piemēram, pašreiz no VID pašvaldības saņem ikgadēju informāciju par to, cik daudz IIN uzņēmējs ir samaksājis, bet neredzam, cik vidēji gadā ir bijuši nodarbinātie, kāda ir bijusi vidējā alga un citus datus. Pašvaldības ar saistošajiem noteikumiem nosaka IIN atlaides, taču ar tik skopu informāciju par uzņēmēju nav iespējams korekts lēmums. Varbūt visa attīstība, ko veicis uzņēmējs, ir bijusi tāpēc, ka maksātas ir "aplokšņu algas"," skaidroja Šulcs.

Tukuma mērs uzskata, ka nebūtu pareizi dot pašvaldībām noteikt jaunus vietējos nodokļus un nodevas uzņēmējiem, bet gan tieši otrādi - atbalstīt uzņēmējus, lai tiktu veicināta jaunu darba vietu radīšana un uzņēmējdarbības paplašināšana.

"Tā jau deviņdesmitajos gados daudzas pašvaldības ir pazaudējušas labus investorus, pieprasot infrastruktūras attīstībai ziedot attiecīgas naudas summas," pauda Tukuma novada domes priekšsēdētājs.

Jau ziņots, ka Sprūdžs rosina būtiski mainīt pašvaldību nodokļu ieņēmumu bāzi. Pirms ķeršanās pie pašvaldību finanšu izlīdzināšanas mehānisma uzlabošanas būtu nepieciešams mainīt un paplašināt pašvaldību nodokļu ieņēmumu bāzi, Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas deputātus informēja vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs.

Sprūdžs norādīja, ka nodokļu izmaiņām ir konkrēti piedāvājumi, proti, pašvaldību budžetos samazināt iedzīvotāju ienākumu nodokļa (IIN) un nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) īpatsvaru, bet tā vietā pašvaldību budžetos novirzīt daļu uzņēmumu ienākuma nodokļa, kā arī dot pašvaldībām tiesības noteikt pašām savus nodokļus un jaunas nodevas.

Ministrs skaidroja, ka pašreizējais nodokļu sadalījums starp valsti un pašvaldībām neveicina uzņēmējdarbības attīstību, jo jaunu ražotņu izveidošanu savos budžetos pašvaldības ne visai izjūt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!