Foto: DELFI
No nākamā gada varētu būtiski pieaugt ikgadējā transportlīdzekļa nodeva jaudīgajiem un ekskluzīvajiem vieglajiem auto, savukārt mazajiem auto, kas reģistrēti pēc 2005.gada, nodeva varētu pat samazināties, žurnālistiem otrdien pēc valdības slēgtās sēdes pastāstīja satiksmes ministrs Uldis Augulis (ZZS).

Konkrētus lēmumus par nodevas apjomu valdība gan otrdien vēl neesot pieņēmusi, taču nospriests, ka pēc 2005.gada reģistrētām mazās, vidējās un kompaktās klases automašīnām nodevas apmēru noteiks atkarībā no auto jaudas, masas vai motora tilpuma, stāstīja ministrs, prognozējot, ka šādiem auto tā varētu pat samazināties.

Savukārt dārgajiem un ekskluzīvajiem automobiļiem nodeva būs lielāka, lai to padarītu progresīvu. Piemēram, "Mercedes Benz 420" markas automašīnai nodeva no 115 latiem varētu pieaugt līdz 250 latiem, skaidroja ministrs.

Finanšu ministrija skaidro, ka no nākamā gada ikgadējo transportlīdzekļa nodevu aizstās transportlīdzekļa nodoklis, ko noteiks ar jaunu Transportlīdzekļa nodokļa likumu. Tas paredz nodokļa diferenciāciju atkarībā no vieglā automobiļa pilnās masas, motora tilpuma un jaudas, lielāku nodokļa likmi paredzot lielas jaudas un ekskluzīvām automašīnām.

Paredzēts, ka vieglajiem automobiļiem, kuri ir reģistrēti pēc 2005.gada 1.janvāra, nodoklis tiks noteikts pēc vieglā automobiļa pilnās masas, motora tilpuma un jaudas. Atkarībā no vieglā automobiļa motora tehniskajiem parametriem nodoklis var atšķirties vienam un tam pašam automašīnas modelim – jo lielāks motors pēc tilpuma un lielāka motora maksimālā jauda, jo lielāks būs nodoklis, skaidro FM. Tādējādi tiks nodrošināts princips, ka lielākais nodokļa slogs tiek pārnests uz lieljaudas un ekskluzīviem automobiļiem.

Savukārt automobiļiem ar pilno masu līdz 1500 kilogramiem un motora tilpumu līdz 1500 kubikcentimetriem un jaudu līdz 55 kilovatiem nodokļa apmērs samazināsies, lēš ministrija.

Piemēri:

Savukārt viegliem automobiļiem, kuri ir reģistrēti līdz 2005.gada 1.janvārim vai par kuriem nav zināms motora tilpums un jauda, transportlīdzekļu nodoklis tiks noteikts pēc automobiļa pilnās masas atbilstoši šādām likmēm:

FM norāda, ka, nosakot nodokli tikai pēc vieglā automobiļa pilnās masas, arī tiek ievērots princips, ka nodoklis vairāk pieaugs lieljaudas un ekskluzīvākiem vieglajiem automobiļiem, kuru pilnā masa ir lielāka par 2600 kilogramiem, bet vieglajiem auto ar pilno masu līdz 1500 kilogramiem nodokļa likme nemainīsies.

Motocikliem, tricikliem un kvadracikliem, kas reģistrēti pēc 2005.gada 1.janvāra, nodoklis tiks noteikts pēc dzinēja tilpuma, bet pārējam mototransportam būs viena likme – 25 lati.

Valdība otrdien Finanšu ministrijai uzdeva papildus izvērtēt iespējamus atvieglojumus elektromobiļiem, kā arī precizēt nodokļa likmes atsevišķām automašīnu kategorijām.

Valdība cer no paaugstinātās nodevas nākamajā gadā iekasēt piecus miljonus latu.

Jau ziņots, ka ikgadējā transportlīdzekļu nodeva tika būtiski paaugstināta jau šā gada budžeta konsolidācijas pasākumu ietvaros - kopš šī gada sākuma atkarībā no spēkrata masas nodeva automašīnām ir no 24 līdz 150 latiem, motocikliem – 24 lati.

Valdība cerēja no paaugstinātās transportlīdzekļa nodevas šā gada budžetā iegūt 45 miljonus latu - par 18,86 miljoniem latu vairāk nekā aizpērn.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!