Foto: LETA
Valdības pārstāvji ceturtdien vēl nav panākuši vienošanos ar starptautiskajiem aizdevējiem par nākamā gada budžetu, žurnālistiem atzina Ministru prezidents Valdis Dombrovskis.

Viņš norādīja, ka sarunas bijušas ilgas un smagas. "Esam sasnieguši sarunās progresu un turpmākās nedēļas laikā ceram panākt vienošanos," teica Dombrovskis.

Vienlaikus viņš aplieicināja, ka šobrīd pārliecība par to, ka vienošanās tiks panākta, ir lielāka nekā nedēļas sākumā. "Nepabeigtu jautājumu ir ļoti neliela daļa," teica Ministru prezidents.

Arī Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) pārstāvis un tehniskās misijas vadītājs Marks Grifits žurnālistiem atzina, ka sarunas bijušas garas un smagas, bet ir panākts liels progress. "Ir panākts liels progress," apliecināja Grifits.

Vienlaikus viņš arī uzsvēra, ka vēl ir ko darīt. "Vēl ir ko darīt," teica SVF pārstāvis un paskaidroja, ka vēl nepieciešams precizēt atsevišķus ciparus. Tāpat Grifits uzsvēra, ka "protams, svarīgs ir sociālais drošības tīkls, veselības maksājumi, nabadzīgo cilvēku aizsardzība - šīs lietas ir būtiskas."

Pēc Grifita teiktā, turpmāk vienošanās notiks telefoniski.

Tāpat Eiropas Komisijas misijas vadītājs Latvijā Gabriele Džudiče (Gabriele Giudice) apliecināja, ka ir panāktas vairākas vienošanās, taču joprojām ir nepieciešama atsevišķu lietu saskaņošana.

Viņš uzsvēra, ka situācija nav dramatiska. "Sagatavošanas darbi ir paveikti un atlikuši vien pēdējie soļi," teica Džudiče un pauda cerību, ka valdības un aizdevēju pusēm tuvāko dienu laikā izdosies vienoties telefoniski, tādējādi noslēdzot starptautisko aizdevēju programmu.

Valdība jau 7.novembrī plānoja pabeigt sarunas ar starptautiskajiem aizdevējiem par nākamā gada budžetu, taču galīgo vienošanos tomēr vēl nepanāca.

Valdības pārstāvji un aizdevēji nebija vienisprātis par nākamā gada budžeta konsolidācijas summu - aizdevēji vēlējās, lai tā būtu lielāka par valdības piedāvāto. Eiropas Komisijas misijas vadītājs Latvijā Gabriele Džudiče (Gabriele Giudice) 7.novembrī pēc sarunām ar valdību uzsvēra, ka nākamā gada valsts budžetā konsolidācija nebūs būtiski mazāka par 150-180 miljoniem latu.

Otrdien, 8.novembrī, savukārt valdība vienojās par konsolidācijas pasākumiem 122 miljonu latu apmērā, kas, pēc premjera teiktā, ļaus pat ar rezervi nākamā gada budžetā sasniegt izvirzīto mērķi - budžeta deficītu 2,5% apmērā no iekšzemes kopprodukta.
Finanšu ministrs Andris Vilks žurnālistiem sacīja, ka valdības piedāvājums ir adekvāts, un tam būtu jāizslēdz jautājumi par to, vai Latvija nākamgad var sasniegt izvirzīto budžeta deficīta mērķi. Līdz ar to lielākai konsolidācijai nav nepieciešamības.

Vēstīts arī, ka Latvija 22.decembrī plāno noslēgt starptautiskā aizdevuma programmu.

Latvija 2008.gada beigās panāca vienošanos ar starptautiskajiem aizdevējiem par 7,5 miljardu eiro aizdevuma saņemšanu. Līdz šim Latvija no plānotā kopējā aizdevuma saņēmusi 4,4 miljardus eiro, no kuriem apmēram 49% izlietoti valsts budžeta deficīta un valsts budžeta aizdevuma finansēšanai, 38,5% izlietoti valsts parāda atmaksai, bet apmēram 10% izmantoti finanšu sektora stabilitātei, kā arī 2,5% ir Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankas atbalsts "Parex bankai".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!