Foto: DELFI
Vairāk kā 12 miljonu latu ietaupījums veselības nozarē nākamgad radīsies, jo plānots mazāks stacionēšanās gadījumu skaits, līdz ar to nav pārkāpti pirms vēlēšanām dotie solījumi nemazināt finansējumu veselībai, uzskata premjers Valdis Dombrovskis ("Vienotība").

Telekompānijās LNT raidījumā "900 sekundes" trešdien premjers sacīja, ka budžeta izdevumu samazinājumu par 12,5 miljonu latu veselības nozarei "nevar saukt par samazinājumu, bet par izmaiņām, balstoties uz prognozēm par stacionēšanās skaitu".

Dombrovskis uzsvēra, ka "veselības pamatfunkcijām finansējums ir saglabāts", turklāt Veselības ministrijas budžeta bāzē iekļauti arī šogad piešķirtie papildus līdzekļi. Plānotais ietaupījums nozarē aplēsts, jo nākamgad plānots mazāks stacionēšanās gadījumu skaits, skaidroja premjers, norādot, ka tas saistīts ar veselības aprūpes pārstrukturēšanu no stacionārās un ambulatoro aprūpi.

Dombrovskis norādīja, ka pagājušajā gadā slimnīcās bija 390 000 stacionēšanās gadījumi, šogad prognozēti 320 000, bet nākamgad – aptuveni 305 000.

Savukārt Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības priekšsēdētājs Valdis Keris "900 sekundēs" veselības nozarē plānoto samazinājumu atzina par "politisko solījumu rupju pārkāpšanu un zaļās gaismas iedegšanu paātrinātai Latvijas izmērdēšanai". "Politisko spēku apvienības "Vienotība" karogā tagad ar slideniem un spīdīgiem zīda diegiem tagad var iešūt oficiālo devīzi "Kā var nesolīt?"," sacīja Keris.

Viņaprāt, valdība veselības aprūpes budžetu plāno neprofesionāli. Keris norādīja - "Vienotība" pirms vēlēšanām veselības nozarei solīja finansējuma pieaugumu par pusprocentu no iekšzemes kopprodukta. "Šobrīd tas būtu 4,05%, bet pēc tā, ko valdība ieplānojusi - tikai 3,3%. Tas nozīmē, ka veselības aprūpi Latvijā ir nolemts norakstīt, diemžēl," uzskata mediķu arodbiedrības līderis.

Jau vēstīts, ka nākamā gada budžeta projektā iecerēts samazināt valsts un pašvaldību tēriņus par 88,8 miljoniem latu, no kuriem lielākā finansējuma "apcirpšana" plānota Satiksmes ministrijā (par 18 miljoniem latu) un Veselības ministrijā (par 12 miljoniem latu).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!